Jak nie robic pomyłek przy tablicach
Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się!

Jak nie robic pomyłek przy tablicach

AutorWiadomość
Temat założony przez niniejszego użytkownika
Jak nie robic pomyłek przy tablicach
» 2017-01-02 00:52:40
Witam. Tablic używa się w wielu programach. Używam ich i ja :)
Ale jak się nie mylić przy ich używaniu?
Np mamy program, (przykład z książki Grębosza) w którym na długim stringu rysujemy okienka. mniej więcej tak:
0.........................................1     x = 6, y = 3, wys = 3,
1.........................................2
2......-----------------..................3    i teraz pamiętaj człowieku, że w programie y musi się równać 2, x 5 a wysokość 2.
3......|        OKNO    |.................4    (po prawej jak użytkownik widzi numeracje poszczególnych linii, po lewej - jak kompilator)
4......-----------------..................5
5.........................................6

Takie okienka nanosi się poprzez podanie wartości x,y lewego górnego rogu, dodatkowo jest podawana wysokość i szerokość okna.
I teraz pytanie, z racji tego, że program uzywa wiele razy x,y oraz obliczeń na nich,  operuje, zmienia w tej tablicy coś (wstawia '|' , '-', napis: OKNO itp. ) Jak się nie pogubić?
Wiadomo, że w tablicach numerujemy od 0. Ale z drugiej strony wysokość powyższego okna to 3(1,2,3), a nie 2 (0,1,2). Użytkownik chce mieć okno o wysokości 3, szerokości jakiejśtam na współrzędnych x,y, więc wpisuje dane do programu.
Do sedna: jak się nie pogubić przy obliczeniach? Pamiętać, że tu trzeba odjąć 1 od zmiennej wysokość bo numerujemy od zera, tu jest pętla, trzeba coś odjąć bo numerujemy od zera. Są na to jakieś sposoby? Bo przy kilku funkcjach na takim okienku to staje się naprawdę trudne, by potem czytać taki kod i zastanawiać się czemu tu jest -1, tu 0 itp.
Czy są na to sposoby (oprócz komentarzy obok obliczeń)?


PS nie wiem dlaczego wygląd okienka sie psuje, przy edycji wygląda dobrze
P-155801
» 2017-01-02 01:10:13
Masz 2 układy współrzędnych, z tego co widzę - jeden roboczy, tak jak indeksujesz tablice, i drugi użytkownika, jak on podaje dane. Po wczytaniu czegokolwiek od niego, skonwertuj to na układ roboczy i trzymaj się jednego przez cały czas.

Ale jak się nie mylić przy ich używaniu?
Dobrze organizować kod.

nie wiem dlaczego wygląd okienka sie psuje, przy edycji wygląda dobrze
A że w edycji masz czcionkę zupełnie innego typu, to już nie zauważyłeś..?
P-155802
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2017-01-02 01:18:23
Hmm zabawne, nie zwróciłem uwagi na czcionki :p
Miałem odnieść sie do jeszcze jednej rzeczy przy tablicach, ale co to było - sprawdze dokładnie jutro w kodzie.
A co masz na myśli mówiąc dobrze organizować kod?
Czy da sie zrobić cos wiecej oprocz przekonwertowania jednostek uzytkownika?
P-155803
« 1 »
 Strona 1 z 1