Zadanie domowe 1. Rozdział 30
Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się!

Zadanie domowe 1. Rozdział 30

AutorWiadomość
Temat założony przez niniejszego użytkownika
Zadanie domowe 1. Rozdział 30
» 2018-11-30 17:44:53
Witam

Prośba o sprawdzenie mojego kodu dotyczącego zadania jak w temacie program działa ale pytanie czy jest dobrze napisany pod względem merytorycznym do zadanego zadania.

C/C++
#include "pch.h"
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
   
    for( int a = 1; a < 4; a++ )
    for( int b = 2; b < 5; b++ )
    for( int c = 3; c < 6; c++ )
    if( a != b && b != c && a != c && b < c && a < b )
         cout << a << " " << b << " " << c << endl;
   
    return 0;
}
P-173046
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2018-11-30 18:43:19
Tak naprawde wystarczyło by tylko w ifie napisac

if ( b < c && a < b)
P-173047
» 2018-11-30 19:29:19
Tak naprawdę to ta ifologia jest zupełnie zbędna. Pomyśl co można zrobić w nagłówkach pętli,
żeby program działał zgodnie z wytycznymi.
P-173048
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2018-11-30 19:35:19
YooSy  wydaję mi się, że można dac kazdą kolejną zmienną większą o 1 od poprzedniej, czyli b = a + 1 , c = b + 1,  ale pytanie czy rzeczywiscie zapis if (a < b %% b < c) nie jest krótszy i lepszy niż wspomniane zwiekszenie o 1 poprzednie wartosci zmiennej?  Czy w dalszej czesci pisania kolejnych/złozonych programów będzie lepsza z IF czy powiekszenie wartosci?
P-173049
» 2018-11-30 20:10:02
Ifologia to dodatkowa instrukcja do wykonania, a można osiągnąć oczekiwany wynik właśnie w
b = a + 1 , c = b + 1
.
Każda dodatkowa instrukcja wydłuża czas wykonywania programu i zmniejsza czytelność kodu.

PS: Następne zadanie, będzie łatwiej wykonać właśnie w ten sposób (sześć liczb będzie wymagać bardzo złożonego warunku w ifologii).
P-173050
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2018-12-04 12:38:18
Dziekuje za pomoc, co prawda do obliczenia lotka zrobiłem to na zasadzie zwiekszenia o 1 czyli b= a+1 ... itd ale sprawdziłem tez przy if jakby to wygladalo to kod nie jest taki długi, musiałem dac tylko 3 porównania pomiedzy liczbami koło siebie. Wolę jednak przyjąć Twoją rade i wierze ze na pozniejszym etapie pisania kodu Twoja metoda bedzie lepsza. Temat uwazam za zamkniety
P-173093
« 1 »
 Strona 1 z 1