Alfabetyczne sortowanie po nazwisku i zapisanie imion i nazwisk do pliku
Ostatnio zmodyfikowano 2014-10-12 15:45
treekt Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Alfabetyczne sortowanie po nazwisku i zapisanie imion i nazwisk do pliku » 2014-10-11 18:14:04 Mam problem z alfabetycznym sortowaniem, generalnie nie wiem w ogóle jak to zrobić. Potrzebuje programu któremu podam najpierw liczbe osób. Potem będzie pobierał w pętli imiona i nazwiska tyle razy ile wcześniej zadeklarowaliśmy. Coś na tej zasadzie: cout << "Podaj imie i nazwisko: "; cin >> imie; cin >> nazwisko;
Oczywiście będzie tutaj tablica ale nie wiem jak to ogarnąć wszystko. Następnie posortuje alfabetycznie nazwiska i na koniec zapisze w kolejności posortowanej do pliku. Ale zapisze tak że przed każdym posortowanym nazwiskiem będzie poprawne imie.
|
|
stryku |
» 2014-10-11 18:20:19 1. Tablica: struct osoba { std::string imie, nazwisko; };
std::vector < osoba > osoby;
2. Wczytywanie while / for / cokolwiek { osoba o; cin >> o.imie >> o.nazwisko; osoby.push_back( o ); }
3. sortowanie bool komparator( osoba & a, osoba & b ) { return a.nazwisko.compare( b.nazwisko ) < 0 }
std::sort( osoby.begin(), osoby.end(), komparator );
z zapisem chyba poradzisz :) |
|
» 2014-10-11 18:24:53 nie za wiele z tego rozumiem, jeszcze sie nie spotkałem z niektórymi z tych funkcji. Chociażby "vector", "push_back(o), nie mam pojęcie co za co odpowiada. ;( "compare", "struct" itd....
Musisz mi wszystko z tego opisac bo naprawde jestem jeszcze laikiem |
|
stryku |
» 2014-10-11 18:28:09 Wygoogluj. Mogę w ciemno zapewnić, że trafisz na odpowiedzi w pierwszym linku w googlach. "vector c++", "string compare c++" itd |
|
» 2014-10-11 18:33:22 No ok, pogoogluje ;) I tak pewnie dużo pomogłeś, mówie pewnie bo na razie to co dałeś to jakaś czarna magia dla mnie ;) Nie wiem czy nawet będę umiał to odpowiednio umieścić |
|
» 2014-10-11 19:17:06 Hmm, no poczytałem, ale kurcze dalej nie potrafie połączyć tego w całość żeby to robiło to co ja chciałem ;( Co gdzie ma być. |
|
» 2014-10-12 00:34:17 Pomożesz Stryku? |
|
stryku |
» 2014-10-12 00:36:06 Z czym masz problem? Wklej to co udało Ci się napisać |
|
« 1 » 2 |