Lekcja- Pseudolosowanie liczb-Zad.dom.
Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się!

Lekcja- Pseudolosowanie liczb-Zad.dom.

AutorWiadomość
Temat założony przez niniejszego użytkownika
Lekcja- Pseudolosowanie liczb-Zad.dom.
» 2013-02-20 21:18:17
Prosze bardzo o pomoc.
W temacie losowanie liczb zadanie polegało na stworzeniu "gry". Kod który napisałem wygląda następująco:

C/C++
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>
int main()
{
    std::cout << "podaj wylosowana liczbe:   " << std::endl;
    int bob;
    std::cin >> bob;
    switch( bob );
    {
        srand( time( NULL ) );
        int a =(( rand() % 1000 ) + 1 );
       
    case 0:
        if( bob > a );
       
        std::cout << "Podana liczba jest za duza" << std::endl;
       
        if( bob < a );
       
        std::cout << "Podana liczba jest za mala" << std::endl;
       
        if( bob == a );
       
        std::cout << "Podana liczba jest wlasciwa" << std::endl;
    }
   
    do
    {
        std::cout << "podaj wylosowana liczbe:   " << std::endl;
        int bob;
        std::cin >> bob;
    } while( rand() );
   
   
    return 0;
}

Po wciśnieciu F9 wyskakuje komunikat:
error: case label '0' not within a switch statemet.

Przeszukałem troczę internet ale nie moge znależć (zapewne prostego) rozwiązania  tego problemu.

Prosze o pomoc.
P-76591
» 2013-02-20 21:39:34
może średnik po switch(bob),a tak w ogole to switch nie dosc, ze niewlasciwie uzyty to niepotrzebny jest;) wylosuj sobie liczbę najpierw, a później w pętli podawaj liczby , do czasu podania wlasciwej. Tak chyba najwygodniej;)
P-76592
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2013-02-20 23:14:30
Dzięki wielkie za pomoc. Rzeczywiście, po małej przeróbce "gra"zadziałała.
(po switch(bob) wstawiłem średnik)
P-76601
« 1 »
 Strona 1 z 1