wskaźniki na przykładzie
Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się!

wskaźniki na przykładzie

AutorWiadomość
Temat założony przez niniejszego użytkownika
wskaźniki na przykładzie
» 2014-01-10 09:54:13
Cześć, czytałem i analizowałem kilkukrotnie kurs o wskaźnikach i "w wiekszosci rozumiem " ale chcialbym w 100 % to kumac. Moja prosba tyczy sie tego czy mógłby ktos konkretnie wytlumaczyc na ponizszym kodzie dokładnie co sie dzieje w tym kodzie przez wskazniki ( najlepiej porownac co sie dzieje w tym kodzie jak sa i so by bylo jakby ich nie bylo) z Góry dzieki za pomoc !
Kod to sortowanie alfabetycznie wczytanych slow:

#include <iostream>
using namespace std;


void bubble(string *tabl, int n, bool *zmiana)
{
  string temp;
  for (int i=0;i<n-1;i++)
  {
    if (tabl>tabl[i+1])
    {
      temp = tabl;
      tabl = tabl[i+1];
      tabl[i+1] = temp;
      *zmiana=true;
    }
  }
}

int main()
{
  int n;
  bool zmiana;
  cin >> n;
  string tabl[n];


  for (int i=0;i<n;i++)
  {

    cin >> tabl;
  }

  do
  {
    zmiana = false;
    bubble(tabl,n,&zmiana);
  }
  while (zmiana==true);

  for (int i=0;i<n;i++)
  {
    cout << tabl << "\n";
  }
}
P-101732
» 2014-01-10 10:13:43
Po 1. Używaj znaczników
[cpp][/cpp]

Po 2. W podanym kodzie jest kilka błędów i w tej postaci program nie zadziała
Po 3. Skoro pytasz się o takie rzeczy to na pewno nie zrozumiałeś istoty wskaźników
P-101734
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2014-01-10 10:19:58
ehh jakbym to dobrze rozumial to bym tego postu nie robil, a propo kodu to nie wiem dziala on i na  sprawdzarce tez przyjelo. Jesli moglbym ktos dokladnie przeanalizowac dzialanie tych wskaznikow na tym kodzie wydaje mi sie ze bardzo mi to rozswietlilo wszystko. bede bardzo wdzieczny.
P-101735
» 2014-01-10 10:26:49
Skoro uważasz, że kod działa prawidłowo to w twojej ocenie co będzie wynikiem np. tej pętli:

C/C++
for( int i = 0; i < n; i++ )
{
    cout << tabl << "\n";
}

Bo jak dla mnie to jedno i to samo - czyt. adres tablicy
P-101736
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2014-01-10 10:56:02
pewnie masz wieksza wiedze, ale ja to rozumiem ze po prostu wypisuje ta tablice, i faktycznie tak robi ten program.
P-101738
« 1 »
 Strona 1 z 1