[C++]Biblioteki? Komponenty? Jak to właściwie jest?
Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się!

[C++]Biblioteki? Komponenty? Jak to właściwie jest?

AutorWiadomość
Temat założony przez niniejszego użytkownika
[C++]Biblioteki? Komponenty? Jak to właściwie jest?
» 2009-10-19 10:20:35
Witam, otóz myślałem, że sobie po programuje w C++ (:D), "przeszedłem" kurs konsolowy, a pisanie aplikacji "Wpisz litere, potem cyfre i wyjdz" mnie znudziło postanowałem napisać coś bardziej rozbudowanego (DevC++ lub CodeBlocks, Visual C++ nie chce mi sie zainstalować :/), a więc postanowałem napisac aplikacje konsolową, która połaczy mi się z serwerem prezz sockety... ale jak? Szukając po necie znalazłem tylko tutki "Przenieś komponent ClientSocket itp. itd...), a jak to zrobić w takim DevC++? W pythonie miałem biblioteki i mogłem na ich temat wiele znaleść w manualu, a tu? Jak moge dowiedzieć się, za co dana biblioteka odpowiada, jak jej używać itp? Myślę, że ktoś mi w tym pomoże..

Pozdrawiam.
P-10981
» 2009-10-19 12:45:46
Musisz nam najpierw napisać co chcesz zrobić. Bibliotek jest bardzo dużo - kilka z nich masz opisanych w dziale kursy.
P-10983
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2009-10-19 14:35:10
Chciałbym napisać aplikacje (konsola win), która pobierze z internetu plik INI, potem go przeparsuje i wyswietli wynik na ekranie. Gdzie moge znaleść jakieś informacje na temat takich bibliotek? O co chodzi z linkerem (?), czytałem, że np. jak chcesz użyć winsock2.lib (czy jakoś tak) musze dodać też do linkera WIN_32.a~ po co to?
P-10987
» 2009-10-19 16:29:04
Jeśli chcesz pobrać dane z Internetu, tj. protokołem HTTP/FTP itp. polecam bibliotekę CURL. Kilka tematów przewinęło się już u nas na temat tej biblioteki.

[a href="http://www.google.pl/search?hl=pl&num=100&q=site%3Addt.pl+curl+%5BTemat+-%22%5BArchiwum%22&btnG=Szukaj&lr=" nazwa="[google] site:ddt.pl curl [Temat - "[Archiwum""/]

/edit:
A co do linkera... to linker jest po prostu po to by dołączyć kod binarny biblioteki do własnego programu - to w takim maksymalnym uproszczeniu.
P-10992
« 1 »
 Strona 1 z 1