p.9.3.1 Przydałby się komentarz
Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się!

p.9.3.1 Przydałby się komentarz

AutorWiadomość
Temat założony przez niniejszego użytkownika
p.9.3.1 Przydałby się komentarz
» 2010-03-21 13:32:11
Przyzwyczajony jestem, że w nawiasach za while jest funkcja boolowska, a ściślej jej wynik "true" albo "false".
Tu w wyrażeniu
while (wyraz[indeks])
 w nawiasach jest znak 'wyraz[indeks]'  ,a nie funkcja boolowska. Kto mnie oświeci?

P-15252
» 2010-03-21 13:37:22
Ten kod:
C/C++
int liczba = 5;
while( liczba ) { /*...*/ }

Jest równoznaczny z
C/C++
int liczba = 5;
while( liczba != 0 ) { /*...*/ }

A ten kod:
C/C++
int liczba = 5;
while( !liczba ) { /*...*/ }

Jest równoznaczny z
C/C++
int liczba = 5;
while( liczba == 0 ) { /*...*/ }
P-15254
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2010-03-21 13:41:33
Dzięki filipesq
Jesteś szybki jak błyskawica.
P-15255
» 2010-03-21 13:50:12
Nie ma za co. A no i oczywiście to się tyczy też innych pętli i instrukcji warunkowych. nie tylko while.
C/C++
while( liczba ) //poprawne
//--------------------------------
do...while( liczba ) //poprawne
//--------------------------------
if( liczba ) //poprawne
//--------------------------------
P-15256
» 2010-03-21 14:01:08
A dlaczego dotyczy to wszystkich instrukcji warunkowych, nie tylko while? Bo w ogóle nie dotyczy to instrukcji warunkowych ;) To jest normalna niejawna konwersja int (może być też ze wskaźnikiem w roli głównej) -> bool, w formie znanej z C, dzięki czemu potrafi być nieźle errorogenna.
P-15257
» 2010-03-21 14:02:58
Iname, wiem, ale to trzeba wytłumaczyć początkującemu...
P-15258
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2010-03-21 14:22:21
Teraz dopiero doświadczyłem iluminacji.
Przecież 0=false
(liczba różna od 0)=true
P-15259
» 2010-03-21 14:32:36
Dokładnie.
P-15260
« 1 »
 Strona 1 z 1