Program do rejestracji czasu pracy - problem z czasem
Ostatnio zmodyfikowano 2010-05-13 14:32
pawel.uszok Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Program do rejestracji czasu pracy - problem z czasem » 2010-05-09 10:37:25 Witam ponownie, jak widać w temacie piszę program do rejestracji czasu pracy. Muszę rozwiązać następujący problem, program zapisuje w pliku.txt datę i godzinę 1 zdarzenia którym jest wejście pracownika następnie może zostać wyłączony i odpalony ponownie i tu jest problem :( chciałbym by program odczytał zapisaną wcześniej datę i godzinę, zapisał ją do jakiejś zmiennej, ponownie sprawdził obecna date i godzinę oraz obliczył różnicę pomiędzy nimi. I tu moja prośba jak załadować datę z pliku do programu. obecnie program wygląda tak: http://sites.google.com/site/wielkanocpuszok/download /Program_Brama_0.2.cpp?attredirects=0&d=1 |
|
malan |
» 2010-05-09 22:16:06 jak załadować datę z pliku do programu Zainteresuj się biblioteką fstream lub cstdio. Pozwalają one w dość prosty sposób na obsługę plików. Parę sposobów na rozwiązanie Twojego problemu: -wczytaj cały wiersz z pliku do zmiennej typu std::string lub tablicy char i "wyciągnij" z niej do zmiennych typu int rzeczy, które Cie interesują. // Przykładowa wartość zmiennej (po wczytaniu z pliku): 09/05/2010 22:09 Teraz pozostaje tylko wyciągnąć z niej (np. z pomocą substr) konkretne liczby, tj.: int Dzien = Data.substr( 0, 2 ); int Miesiac = Data.substr( 3, 2 );
- scanf (z cstdio) - trochę prościej, ale sam pokombinuj :). - << (strumienie z std::fstrem) - banał, choć... no :). Z ciekawości...- piszesz to do pracy, do szkoły, na zaliczenie ? ;) |
|
DejaVu |
» 2010-05-10 00:20:26 Przekonwertuj dane do time_t i problem masz z głowy. |
|
» 2010-05-10 10:06:50 Jest to moja praca zaliczeniowa, musi zawierać wszystkie te elementy które widziałeś w menu. Jeśli chodzi o program i pracę to jeśli uda mi się go napisać tak by zadowolił Ćwiczeniowa i Mojego szefa to postaram się go umieścić również w pracy wierz jak jest premie itp. :) dzięki za pomoc.
Ps. Proszę o nie zamykanie tematu. |
|
» 2010-05-10 17:47:03 Chłopaki gdzie jest problem? Próbuję zamienić string to time_t i nic z tego nie wychodzi. czytałem sobie dziś o bibliotekach time.h i fstream ale nie za bardzo mi to wychodzi :( czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić łopatologicznie? using namespace std; int main() { time_t czas; time( & czas ); string Data; Data = "1273559559"; cout << "1- time" << czas << endl; int nr = Data.substr( 9, 0 ); czas = nr; cout << "2- time" << czas << endl; system( "pause" ); return 0; }
|
|
malan |
» 2010-05-10 19:10:22 <<delete>> Pomyliłem się. |
|
DejaVu |
» 2010-05-11 19:35:06 int liczba; plik << liczba;
int liczba; plik >> liczba;
|
|
» 2010-05-13 14:32:13 Rozwiązałem już problemy z czasem i datą :) Wszystko się zapisuje i oblicza :) Dzięki wszystkim za pomoc:) |
|
« 1 » |