Funkcja która zwraca w wyniku liczbe występujących znaków bez powtórzeń.
Ostatnio zmodyfikowano 2019-01-07 21:03
gam3 Temat założony przez niniejszego użytkownika  | 
Funkcja która zwraca w wyniku liczbe występujących znaków bez powtórzeń. » 2019-01-06 12:16:15 Witam Mam problem z takim oto zadaniem: Funkcja zwraca w wyniku z ilu różnych znaków składa się napis. Np.: („Ala ma kota”) =8   (Ala Mkot) Wiem jak sprawdzać w tablicy 2 znaki obok siebie, w sensie jak się powtórzy kolejno, ale nie wiem jak to zrobić przy powtórzeniu się znaku np. gdy 'a' jest pod indeksem 1, a później powtarza się na indeksie np. 5. Mógłby ktoś coś podpowiedzieć ? O to co napisałem: #include <stdio.h> #include <stdlib.h>
  int f1( char[] );
  int main() {     char tab[ 30 ];          printf( "Podaj napis: " );     gets( tab );     printf( "%s\n", tab );     printf( "%d", f1( tab ) );     return 0; }
  int f1( char tab[] ) {     int i = 0, cyfry = 0, litery = 0, inne = 0, wynik = 0;     char znakL = '\0', znakC = '\0', znakI = '\0';          while( tab[ i ] != '\0' )     {         if( znakL == tab[ i ] )              litery--;         else         if( znakC == tab[ i ] )              cyfry--;         else         if( znakI == tab[ i ] )              znakI--;                                                      if(( tab[ i ] >= 'a' && tab[ i ] <= 'z' ) ||( tab[ i ] >= 'A' && tab[ i ] <= 'Z' ) )         {             litery++;             znakL = tab[ i ];         }         else         if( tab[ i ] >= '1' && tab[ i ] <= '9' )         {             cyfry++;             znakC = tab[ i ];                      }         else         {             inne++;             znakI = tab[ i ];                      }                                    i++;     }          wynik = litery + cyfry + inne;          return wynik; }
   | 
 | 
pekfos  | 
» 2019-01-06 16:15:09 | Wiem jak sprawdzać w tablicy 2 znaki obok siebie, w sensie jak się powtórzy kolejno, ale nie wiem jak to zrobić przy powtórzeniu się znaku np. gdy 'a' jest pod indeksem 1, a później powtarza się na indeksie np. 5. Mógłby ktoś coś podpowiedzieć ? |  
 Skopiuj napis i posortuj w nim znaki.  | 
 | 
» 2019-01-07 19:11:16 Jest jakaś gotowa funkcja do sortowania tablic char w języku C ?  | 
 | 
pekfos  | 
» 2019-01-07 21:02:38 qsort().  | 
 | 
» 2019-01-07 21:03:34 Dzieki ;)  | 
 | 
|  « 1 »  |