Pobranie pliku json z użyciem c++
Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się!

Pobranie pliku json z użyciem c++

AutorWiadomość
Temat założony przez niniejszego użytkownika
Pobranie pliku json z użyciem c++
» 2019-06-27 23:49:50
Cześć, czy wie ktoś jak NAJŁATWIEJ (bez długiego kodu i dużych bibliotek) pobrać plik json najlepiej do stringa za pomocą C++?

Chciałbym skorzystać z API, np pobrać zawartość tego pliku:
https://www.bitmarket.pl/json​/BTCPLN/trades.json?since=0


Przeglądając internet natrafiłem na takie biblioteki jak URLmon, json, curl, i jakieś inne mniej znane, ale z żadną nie jestem zaznajomiony, a chciałbym uniknąć instalowania i sprawdzania wszystkiego po kolei. Dawno temu próbowałem bez dużych starań zrobić to za pomocą Curl, ale pamiętam, że mogłem pobrać tylko html strony, ale z URL do plików jak powyżej już był problem.

 
P-174846
» 2019-06-28 11:01:28
URLmon jest dostępny jako część Windowsa, a cURL jest bardziej przenośny. W obu osiągniesz cel bez większej ilości kodu.
P-174847
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2019-06-28 13:39:04
Super, działa.

Ogólnie to znalazłem info ze URLmon jest w windowsie, ale używam mingw i dodatkowo musiałem podać parametr -lurlmon do kompilatora, żeby zadziałało.

Jak by ktoś potrzebował:

C/C++
#include <iostream>
#include "urlmon.h"

using namespace std;
int main()
{
    string dwnld_URL = "https://www.jakasstronka/plik.json";
    string savepath = "C://Users//...//plik.txt";
    URLDownloadToFile( NULL, dwnld_URL.c_str(), savepath.c_str(), 0, NULL );
   
    return 0;
}
P-174849
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2019-06-29 19:19:59
Mam nowy problem. Z pewnych przyczyn musiałem przeinstalować Code::Blocks (Mingw też zainstalowałem nowy). Oczywiście wszystkie programiki normalnie się kompilują, ale kiedy chcę dodać urlmon.h to dostaje komunikat

urlmon.h: No such file or directory|

Co to ma wspólnego z reinstalacją Code::Blocks ? (Oczywiście przed reinstalacją normalnie znajdywał urlmon.h i mogłem używać funkcje urlmon'a )

EDIT:

Problem w tym, że nowy kompilator nie miał w sobie pliku urlmon.h, musiałem ściągnąć stary.

Zamykam.
P-174856
« 1 »
 Strona 1 z 1