Prawdziwy problem z instalacją Allegro w Code::Blocks
Ostatnio zmodyfikowano 2011-01-22 20:03
Nevervell Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Prawdziwy problem z instalacją Allegro w Code::Blocks » 2011-01-21 21:29:14 Proszę wszystkich o pomoc. Na zapas mówię że przejrzałem wszystkie dotychczasowe tematy podobne do tego i żaden z nich nie porusza mojego problemu. Zrobiłem wszystko ładnie, pięknie postępując zgodnie ze wskazówkami ,ale Code::Blocks 10.05 nie wykrywa mi Allegro. Wszystkie pliki są we właściwych folderach. Sęk w tym że kiedy próbuję uruchomić pierwszy program z kursu Allegro wyskakuje mi coś takiego:
Al1.cpp|1|error: allegro: No such file or directory| Al1.cpp||In function 'int main()':| Al1.cpp|4|error: 'allegro_init' was not declared in this scope| Al1.cpp|5|error: 'allegro_exit' was not declared in this scope| Al1.cpp|8|error: expected constructor, destructor, or type conversion before ';' token| ||=== Build finished: 4 errors, 0 warnings ===|
Co naturalnie nie jest pożądane. Proszę o pomoc i szybką odpowiedź.Nie wiem co na to poradzić.
Proszę też nie przysyłać mi linku do GOOGLE przeszukałem je skrzętnie w linkach Angielskich jak i Polskich. Oczekuje na wytłumaczenie mi co zrobiłem nie tak. |
|
malan |
» 2011-01-21 21:41:29 Al1.cpp|1|error: allegro: No such file or directory| |
Rozwiążesz ten błąd, a reszta rozwiąże Cie się "automatycznie" ;) Kompilator nie widzi allegro.h . Gdzie umieściłeś pliki biblioteki? |
|
odp. » 2011-01-22 16:06:35 Umieściłem go tam gdzie wszyscy podają że trzeba go umieścić w plikach MINGW. Wsadziłem odpowiednie lib`y , bin`y i inlude`y do tych samych folderów w plikach Mingw ( tak jak polecano) a na dodatek zostawiłem je w folderze głównym. |
|
malan |
» 2011-01-22 17:51:55 Zrób to normalnie- stwórz sobie na dysku folder Biblioteki. Wrzuć tam allegro, czyli: AllegroMinGW -> *bin *include *lib
AllegroMinGW - przykładowa nazwa folderu do którego wrzucisz foldery/pliki biblioteki. Następnie otwierasz C::B. Tworzysz nowy projekt. Potem: Build options -> Search directories -> Compiler (Dodajesz: AllegroMinGW/include), Linker (Dodajesz: AllegroMinGW/lib), Resource compiler (Dodajesz: AllegroMinGW/bin)
Jasne? ;) |
|
» 2011-01-22 19:48:51 Wszystko. Jak słońce. |
|
» 2011-01-22 19:52:14 Wszystko rozwiązane. Dziękuje za dobrą rade i zamykam temat. |
|
McAffey |
» 2011-01-22 20:03:30 Po pierwsze używaj opcji Edytuj, a po drugie tak zamknąłeś temat, że wciąż można w nim pisać. Pozdrawiam |
|
« 1 » |