[gnuplot, C++] Problem z odpaleniem programu
Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się!

[gnuplot, C++] Problem z odpaleniem programu

AutorWiadomość
Temat założony przez niniejszego użytkownika
[gnuplot, C++] Problem z odpaleniem programu
» 2011-03-31 19:07:27
Mecze sie chyba 3 godzine...
Otoz mam juz wyeksportowane wyniki do pliku. Dajmy na to result.dat

C/C++
ofstream plik2( "result.dat" );
plik2 << arytmetyczna( wektor ) << '\n';
plik2 << harmoniczna( wektor ) << '\n';
plik2 << geometryczna( wektor ) << '\n';
plik2 << mediana( wektor ) << '\n';
plik2 << dominanta( wektor ) << '\n';
plik2 << centralne( wektor, 1 ) << '\n';
plik2 << centralne( wektor, 2 ) << '\n';
plik2 << centralne( wektor, 3 ) << '\n';
plik2 << odchylenie( wektor ) << '\n';
plik2 << asymetria( wektor ) << '\n';
plik2 << moment( wektor ) << '\n';
plik2 << kurtoza( wektor );
plik2.close();
system( "gnuplot\\binary\\gnuplot.exe < plot2.txt" );

Plik zostal wyeksportowany - wszystko jest ok. Teraz chodzi o ostatnia linijke.

Zawartosc pliku plot2.txt

set terminal png nocrop enhanced font verdana 12 size 640,480
set title "Resolver Gnuplot Demo"
set xlabel "X axis"
set xlabel  offset character -2, -2, 0
set ylabel "Y axis"
set ylabel  offset character 2, -2, 0
set zlabel "Z axis"
set zlabel  offset character 1, 0, 0
set output "omfggg"
set contour both
set view 45, 30
set style data lines
set hidden3d
plot "result.dat"

Wydaje mi sie ze sciezka jest dobra poniewaz kiedy zmienie sciezke z
C/C++
system( "gnuplot\\binary\\gnuplot.exe < plot2.txt" );
na
C/C++
system( "gnuplot\\binary\\gnuplot.exe < result.dat" );
czyli na plik z wynikami to pojawiaja sie odpowiednie bledy:

gnuplot> 3.78333
         ^
         line 0: invalid command


gnuplot> 2.6832
         ^
         line 0: invalid command


gnuplot> 3.2554
         ^
         line 0: invalid command


gnuplot> 4.7
         ^
         line 0: invalid command


gnuplot> 1.4
         ^
         line 0: invalid command


gnuplot> 5.18104e-016
         ^
         line 0: invalid command


gnuplot> 2.91139
         ^
         line 0: invalid command


gnuplot> -3.13459
         ^
         line 0: invalid command


gnuplot> 1.70628
         ^
         line 0: invalid command


gnuplot> 1.3968
         ^
         line 0: invalid command


gnuplot> -0.631002
         ^
         line 0: invalid command


NATOMIAST kiedy robie umyslne bledy w komendach w pliku plot2.txt to gnuplot w zaden sposob nie reaguje.
P-30057
» 2011-03-31 19:11:44
Być może masz kilka plików na dysku w różnych katalogach i modyfikujesz inny plik niż ten, który jest czytany/generowany czy jak kolwiek by to nazwać.
P-30058
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2011-03-31 19:12:41
Spawdzalem to. Wszystko wydaj sie byc ok malo tego przeszukiwalem dysk czy nie zapisuje tych plikow w jakichs nie okreslonych przeze mnie miejscach...

edit: pliki result.dat i plot2.txt sa w ym samym folderze
P-30059
» 2011-03-31 19:16:56
Samo z siebie nic źle nie działa. Musisz coś mieć źle u siebie - być może zły katalog roboczy, być może błąd w kodzie albo czegoś nie oprogramowałeś. To co dałeś to jedynie ciąg generujący plik wynikowy. Co nam to może mówić o błędzie? Nic :) My nic nie możemy powiedzieć więcej na ten temat.
P-30060
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2011-03-31 19:18:59
Dałem sciezki bezwzgledne:
C/C++
system( "C:\\Qt\\qtcreator-2.0.1\\nienazwany5-build-desktop\\debug\\gnuplot\\binary\\gnuplot.exe < C:\\Qt\\qtcreator-2.0.1\\nienazwany5-build-desktop\\debug\\plot2.txt" );

a katalog w ktorym sie znajduje to:

C:\Qt\qtcreator-2.0.1\nienazwany5-build-desktop\debug

Tutaj raczej nie ma mowy o tym ze cos zle zostalo oprogramowane. Plik z wynikami sie generuje i to jest na dobra sprawe koniec dzialania programu. Dalej ten plik ma byc przerobiony za pomoca gnuplota i tyle.


EDIT:
Zmienilem sciezke bezwzgledna z plikiem plot2.txt na result.dat i pojawiaja sie znow bledy... Moze bardziej chodzi o jakies uprawnienia do pliku?
P-30061
» 2011-03-31 19:21:40
Spróbuj więc ręcznie wywołać plik, który się wygenerował, a nie z poziomu Twojej aplikacji.
P-30062
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2011-03-31 19:23:07
Wtedy dziala.
P-30063
» 2011-03-31 19:23:42
Jaki z tego płynie wniosek?
P-30064
« 1 » 2
 Strona 1 z 2Następna strona