[WinAPI] Dodawanie ikonek do okna metodą "Przeciągnij upuść" i uruchamianie programu
Ostatnio zmodyfikowano 2013-01-16 19:35
xevuel |
» 2013-01-16 17:53:18 @up: Może inaczej - nie udało mi się znaleźć w google żadnego tutoriala, który opisałby jak to zrobić. Próbowałem wielokrotnie sam kombinować, ale mi nie wyszło. Znasz może jakiś link, który mógłby być pomocny? |
|
DejaVu |
» 2013-01-16 17:55:00 U mnie GCC nie ma z tym żadnych problemów.
|
Ty to jesteś specjalny i Ci wszystko będzie działało :P Nawet jak czegoś w headerach nie będzie to i tak poradzisz sobie poprzez zaciągnięcie dynamiczne odpowiednich funkcji :P W każdym razie na GCC bym również aż tak nie psioczył, bowiem kompilatory jak również biblioteki się rozwijają i aż tak wielu rzeczy na dzień dzisiejszy nie brakuje w bibliotekach z MinGW. /edit: #include <windows.h> #include <OleIdl.h>
int main() { IDropTarget * pDT = NULL; return 0; }
Kompiluje się na GCC 4.4 :) |
|
Elaine |
» 2013-01-16 18:08:32 Może inaczej - nie udało mi się znaleźć w google żadnego tutoriala, który opisałby jak to zrobić. Próbowałem wielokrotnie sam kombinować, ale mi nie wyszło. Znasz może jakiś link, który mógłby być pomocny? |
Nie. Ja nie robię nic szczególnego. Skopiowałem kod z bloga Raymonda Chena i go skompilowałem. Działał. Nawet jak czegoś w headerach nie będzie to i tak poradzisz sobie poprzez zaciągnięcie dynamiczne odpowiednich funkcji :P |
Jeśli czegoś nie ma w nagłówkach, to pewnie wymaga relatywnie nowej wersji systemu, więc i tak lepiej użyć do tego LoadLibraryEx i GetProcAddress (chyba że komuś nie zależy na kompatybilności ze starociami). W każdym razie na GCC bym również aż tak nie psioczył, bowiem kompilatory jak również biblioteki się rozwijają i aż tak wielu rzeczy na dzień dzisiejszy nie brakuje w bibliotekach z MinGW. (…) Kompiluje się na GCC 4.4 :) |
Wersja GCC nie ma tutaj znaczenia. Znaczenie ma wersja albo w32api ('oficjalne'), albo mingw-w64 (lepsze). Te projekty są niezależne od GCC. Teoretycznie można mając jedno podmienić to na drugie, ale to jest dosyć problematyczne, bo mingw-w64 ma własny runtime niekompatybilny z mingw-rt, więc dla świętego spokoju lepiej byłoby skompilować od zera kompilator. |
|
xevuel |
» 2013-01-16 18:38:41 No ale weźmy inny przykład: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb776913(v=vs.85).aspx#usage. Kopiujemy kod, kompilujemy - kompilator rzuca się o IFileDialog. Szukamy, okazuje się że potrzeba Shobjidl.h. Oczywiście nie ma go przy GCC, a jakiego byśmy nie pobrali, tak czy siak żąda coraz to kolejnych, których można szukać w nieskończoność. Próba skopiowania nagłówków z Visuala również kończy się błędami. Swego czasu poświęciłem chyba tydzień, żeby to wszystko dokleić, także nie jest to tak, że nie wiem co mówię. Niestety, nie powiodło mi się. //edit: Będę musiał kiedyś zerknąć na to - dzięki :) |
|
Elaine |
» 2013-01-16 19:35:11 W mingw-w64 ten interfejs i nagłówek są. |
|
1 « 2 » |