Pomoc w napisniu - quizu.
Ostatnio zmodyfikowano 2008-02-29 23:01
gbr14 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pomoc w napisniu - quizu. » 2008-02-29 21:59:37 Siema, dopiero się uczę programować ale chciałbym się nauczyć coś nowego... Mam mały problem....dotyczy on programowania w Dev-C++. Mam pytanie, jak zrobić mały quiz na którym są powiedzmy 3 pytania są 3 odpowiedzi i się wybiera odpowiedz, jeśli jest błędna to pisze że jest błędna a jeśli dobra to pisze że jest dobra. Jak takie coś zrobić?? Proszę o odpowiedz...a i jeszcze o jakiś mały przykład.....abym mógł to skumać.... z góry dziękuje..:) |
|
DejaVu |
Ekhm... poczytaj kurs :) » 2008-02-29 22:43:56 Generalnie proponuję poczytać kurs programowania C++ jeśli chcesz się czegoś nauczyć, a nie przychodzić po gotowe rozwiązanie... niemniej jednak zamieszczam Ci fragment kodu: #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main() { char tZnak; cout << "Czy to jest pytanie? " << endl; cout << "[1] To jest ciekawe pytanie" << endl; cout << "[2] To jest podchwytliwe pytanie" << endl; cout << "[3] To pytanie nie ma sensu" << endl; cout << "Wprowadź numer odpowiedzi: "; do { tZnak = getch(); } while( !( tZnak >= '1' && tZnak <= '3' ) ); cout << tZnak << endl; if( tZnak == '2' ) { cout << "Poprawna odpowiedź." << endl; } else { cout << "Niepoprawna odpowiedź." << endl; } getch(); return( 0 ); }
|
|
gbr14 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
dzięki » 2008-02-29 23:01:03 jeszcze raz dzięki..:) ale czytałem kurs...cały..niektórych nie zrozumiałem.... |
|
« 1 » |