[C ++] Zapętlenie wyświetlania menu
Ostatnio zmodyfikowano 2013-02-21 22:18
megatron |
» 2013-02-21 18:27:33 tu masz kod z pętlą do i while; przeanalizuj sobie i spróbuj coś zrobić sam: #include <iostream> #include <Windows.h> using namespace std;
int main() { float menu; float liczba1; float liczba2; do { cout << "Podaj pierwsza liczbe :"; cin >> liczba1; cout << "Podaj druga liczbe :"; cin >> liczba2; cout << "\n[1] Dodawanie \n[2] Odejmowanie \n[3] Mnozenie \n[4] Dzielenie \n[5] Rezygnuj \n[6] Jeszcze Raz" << endl; cout << "\nTwoj wybor to :"; cin >> menu; if( menu == 6 ) system( "cls" ); } while( menu == 6 ); if( menu >= 1 && menu <= 6 ) { if( menu == 1 ) cout << "\nWynik dodawnia to " << liczba1 << "+" << liczba2 << "=" << liczba1 + liczba2; if( menu == 2 ) cout << "\nWynik odejmowania to " << liczba1 << "-" << liczba2 << "=" << liczba1 - liczba2; if( menu == 3 ) cout << "\nWynik mnozenia to " << liczba1 << "*" << liczba2 << "=" << liczba1 * liczba2; if( menu == 4 ) cout << "\nWynik dzielenia to :" << liczba1 << ":" << liczba2 << "=" << liczba1 / liczba2; if( menu == 5 ) return 0; } else { cout << "\nerror: nie ma takiej opcji!!!"; } }
|
|
xevuel |
» 2013-02-21 18:34:35 @usmiech, Przestań wreszcie wrzucać na każdym kroku gotowce które nie mają nic wspólnego z problemem. W kursie jest pokazany prawidłowy kod wraz z omówieniem. Dodatkowo, razem z dominem568 zainteresujcie się proszę tym oto tutorialem: Kurs STC |
|
usmiech |
» 2013-02-21 18:38:37 Napisanie tego programu zajelo mi jakies 10 minut :) Nie ucze sie z tego serwisu, ale to chyba nie problem. Aha , zapomnialem dodac , ucze sie jakies 5 tygodni, no moze 6. I chyba nieladnie tak o tych gotowcach, ale to juz tylko moje zdanie . Pozdrawiam :) |
|
xevuel |
» 2013-02-21 18:42:39 Nieważne jak długo się uczysz, chodzi o to że nie potrafisz przeczytać dokładnie problemu i wrzucasz kod który nie ma nic wspólnego z rozwiązaniem. Większość Twoich postów to "o, masz tutaj kod, przeanalizuj go sobie". Koniec offtopu.
//edit: Czy ty naprawdę nie rozumiesz, że twój kod działa identycznie jak ten autora, a autor nie miał problemu z użyciem switch tylko zapętleniem menu? |
|
usmiech |
» 2013-02-21 18:48:39 A ten temat to nie kalkulator ? A czy C++ to nie wielosc rozwiazan ? A ten serwis to tylko toczka w toczke zgodnie z kursem na tej stronie ? |
|
megatron |
» 2013-02-21 18:54:01 Sorki, też nie wytłumaczyłem; więc masz: wstawiasz to przed linijką kodu, od której ma się powtarzać, a w } while( ); wstawiasz na końcu powtarzanego kodu(menu), podajesz warunek jak w if() i on się spełni to dany kawałek kodu się powtarza :D |
|
usmiech |
» 2013-02-21 19:05:57 Dzieki za info megatron :) Chyba nie oczekujecie ode mnie gotowcow na wszystkie zadania w kursie na tej stronce, chociaz dlaczego nie.. moge napisac te kody i je tu umieszczac, ale chyba nie o to chodzi. Myslalem, ze formu to platforma do dyskusji. Pewnie nie zawsze kazdy z uczestnikow tego forum bedzie miec racje, ale ktoz jest doskonaly? Troche przejrzalem kiedys ten kurs i uwazam, ze za malo przykladow tam jest. Ja ucze sie z kilku ksiazek /glownie po angielsku/ i zauwazylem, ze w kazdej z nich jest rozne podejscie autorow do tych samych tematow. Najwazniejsze chyba /no wg mnie/ to ilosc napisanych kodow. Nie chcemy żadnych gotowców, poza tymi w dziale "Nasze prace". Komuś, kto ma problem należy wyjaśnić gdzie popełnił błąd. I przestań wreszcie pisać nie na temat, bo chyba już wyjaśniłem w czym rzecz. xevuel |
|
|
usmiech |
» 2013-02-21 19:18:24 Fair enough, the end of topic :) |
|
1 « 2 » 3 |