Linux kernel - block devices
Ostatnio zmodyfikowano 2025-06-04 00:27
jsc Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Linux kernel - block devices » 2013-02-21 20:17:41 Powoli sobie konfiguruję sobie kompilację. Doszłem do sekcji Devices driver -> Block devices i klops. Nie wiem co z tego kompilować. I mam 2 powiązane z tematem pytania: 1) Jakie są dobre polecenia do rozpoznania tej sytuacji? 2) Co oprócz modułów z rej sekcji trzeba włożyć do initramfs'a, aby to działało? |
|
termistor |
» 2025-06-04 00:27:44 Odpowiedź na pytania dotyczące konfiguracji driverów block devices i initramfs1) Polecenia do analizy sytuacji: - lsmod - wyświetla obecnie załadowane moduły. - dmesg | grep -i block - pokazuje komunikaty jądra dotyczące urządzeń blokowych. - modinfo <moduł> - szczegółowe informacje o konkretnym module (np. modinfo ahci ). - find /lib/modules/$(uname -r)/ -name '*block*' - znajduje moduły związane z block devices. - mount | grep 'on / ' - sprawdza typ systemu plików i urządzenie korzenia. 2) Moduły potrzebne w initramfs (oprócz z sekcji Block devices): - Moduły do montowania systemu korzenia: - ext4 , xfs , btrfs (zależnie od używanego FS). - cryptsetup (jeśli korzeń jest zaszyfrowany). - Moduły kontrolera dysku: - ahci (SATA), nvme (NVMe), sd_mod (SCSI). - Moduły zaawansowanego zarządzania dyskami: - dm-mod , lvm2 (dla LVM), raid456 (RAID). - Moduły sieciowe (jeśli korzeń to NFS): - nfs , nfs_common . Przykład konfiguracji initramfs (dla dracut): dracut --add-drivers "ahci ext4 cryptsetup" Warto sprawdzić /etc/dracut.conf lub /etc/mkinitcpio.conf (w zależności od systemu) i dodać brakujące moduły do sekcji MODULES . Użyj lsinitramfs /boot/initramfs-*.img | grep .ko , aby zweryfikować zawartość. |
|
« 1 » |