Dziwny problem
Ostatnio zmodyfikowano 2013-02-22 23:10
wiewir1107 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Dziwny problem » 2013-02-22 21:56:05 Witam, mam nadzieję, że to odpowiednie miejsce. Otóż mam takie zadanie: Mały Jaś ma kilka koleżanek, każdego dnia spędza miło czas u jednej z nich. Mama Jasia, aby zawsze wiedzieć gdzie jest, wyposażyła go w odbiornik GPS. Koleżanki Jasia mieszkają na działkach o współrzędnych całkowitych (od 1 do 100). Mając do dyspozycji dane o położeniu działek, napisz, u której koleżanki przebywa Jaś. Uwaga: Brzegi działki należą do działki, wszystkie działki są rozłączne. Koleżanki numerujemy kolejnymi liczbami całkowitymi od 1. Wejście W pierwszym wierszu wejścia znajduje się liczba całkowita (od 1 do 10), oznaczająca liczbę koleżanek Jasia. W następnych wierszach są podane współrzędne lewego górnego rogu oraz prawego dolnego oddzielone spacją. W ostatnim wierszu jest podana pozycja Jasia. Wyjście Wypisz numer koleżanki, u której przebywa Jaś. Przykład Dla danych wejściowych:
2 1 1 5 5 7 7 9 9 2 2 poprawną odpowiedzią jest:
1 |
Napisałem do tego taki kod : #include <iostream> #include <vector>
using namespace std; struct punkt { int x; int y; }; struct pole { punkt a; punkt b; }; int main() { int n; cin >> n; vector < pole > dzialki; dzialki.resize( n ); for( int i = 0; i < n; i++ ) { cin >> dzialki[ i ].a.x; cin >> dzialki[ i ].a.y; cin >> dzialki[ i ].b.x; cin >> dzialki[ i ].b.y; } punkt location; cin >> location.x; cin >> location.y; int answer = 0; for( int i = 0; i < n; n++ ) { if( location.x >= dzialki[ i ].a.x && location.y >= dzialki[ i ].a.y && location.x <= dzialki[ i ].b.x && location.y <= dzialki.b.y ) { answer = i + 1; } } } i cały czas wyskakuje mi błąd w 35 linii ( if (location.x >= dzialki[i].a.x && location.y >=dzialki[i].a.y && location.x <= dzialki[i].b.x && location.y <= dzialki.b.y) ), że vector <pole> nie ma w sobie b próbowałem to zmieniać np zroić w strukturze "pole" same inty ale również wyskakuje, że ostatniego z nich nie ma. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego to nie działa i proszę o pomoc. |
|
pjpeg_objected |
» 2013-02-22 22:21:15 Tutaj dzialki.b.y Zapomniałeś dodać indeksu. Czyli: dzialki[ i ].b.y |
|
wiewir1107 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-02-22 23:10:02 dzieki wielkie
|
|
« 1 » |