Pętla, a tablice wielowymiarowe
Ostatnio zmodyfikowano 2013-02-23 19:40
korkoran Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pętla, a tablice wielowymiarowe » 2013-02-23 19:25:17 Witam, Chciałbym, aby dla wielowymiarowej tablicy w pętli zwiększającej pierwszą wartość, aż do pięciu były losowane kolejne dwie liczby, a wynik każdego losowania (card[1][n][m], card[2][n][m] itd.) pozostawał w pamięci. Nie mam jednak pomysłu jak zrobić to w prosty sposób. Będę bardzo wdzięczny za pomoc :). while( b <= 5 ) { n =( rand() % 13 ) + 1; m =( rand() % 4 ) + 1; card[ b ][ n ][ m ]; b++; };
|
|
Kopczak1995 |
» 2013-02-23 19:40:18 W przypadku tablicy 3-wymiarowej trzeba użyć odpowiednio zagnieżdżonej potrójnie pętli. Czyli przykładowo: for( int a = 0; a < 1; a++ ) { for( int n = 0; n < jakas_wartosc_n; n++ ) { for( int m = 0; m < jakas_wartosc_m; m++ ) { tablica[ a ][ n ][ m ] = wypelnianie_konkretna_wartoscia; cin << tablica[ a ][ n ][ m ]; } } }
I to by było zapewne tyle. Oczywiście trzeba to zmodyfikować tak jak ty chcesz i cała filozofia. Jeżeli korzystasz z pętli 2-wymiarowej to robisz podwójną zagnieżdżoną pętle na podobnej zasadzie ;) @Edit To samo możesz zrobić w "do...while" lub "while" ale pamiętaj o odpowiedniej składni - ja po prostu wolę pętlę "for" toteż tą ci pokazałem. |
|
« 1 » |