[Lekcja 9] Zadanie domowe
Ostatnio zmodyfikowano 2013-04-29 13:27
Chester69 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 9] Zadanie domowe » 2013-02-24 17:08:06 Witam . Zrobiłem zadanie domowe dotyczące lekcji nr. 9 . Jestem z siebie zadowolony ale dla pewności chciałem się was zapytać o wasze zdanie . Co sądzicie o tym kodzie (program dziala poprawinie) : #include <iostream> int main() { int a; int b; int c; std::cout << "Podaj liczbe czlkowita: "; std::cin >> a; std::cout << "czy udalo sie wczytac? " << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Czy cos nawalilo? " << std::cin.fail() << std::endl; std::cout << "Podaj liczbe czlkowita: "; std::cin >> b; std::cout << "czy udalo sie wczytac? " << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Czy cos nawalilo? " << std::cin.fail() << std::endl; std::cout << "Podaj liczbe czlkowita: "; std::cin >> c; std::cout << "czy udalo sie wczytac? " << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Czy cos nawalilo? " << std::cin.fail() << std::endl; std::cout << "Liczba a = " << a << std::endl; std::cout << "Czy udalo sie czytac? " << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Czy cos nawalilo? " << std::cin.fail() << std::endl;; std::cout << "Liczba b = " << b << std::endl; std::cout << "Czy udalo sie czytac? " << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Czy cos nawalilo? " << std::cin.fail() << std::endl; std::cout << "Liczba c = " << c << std::endl; std::cout << "Czy udalo sie czytac? " << std::cin.good() << std::endl; std::cout << "Czy cos nawalilo? " << std::cin.fail() << std::endl; return 0; } Proszę tylko żebyście napisali czy nie mam np. czegoś zadużo (niepotrzebne linijki) lub czy dasie to np. napisać "zwięźlej" ; D Z góry dzięki za pomoc. Aha i chce podziękować użytkownikowi xevuel za pomoc przy zadaniu domowym z lekcji 6 . |
|
michal1999 |
» 2013-02-24 17:27:10 Jak na moje oko wszystko dobrze. |
|
Bajt |
» 2013-02-25 16:31:50 Jeśli program działa dobrze, to jest dobrze zapisany. Co do zapisu, mozna by to zrobić dużo kròcej, tworząc po prostu prostą funkcję i wywołując ja kilka razy. Wtedy kod bylby bardziej logiczny i zdecydowanie krótszy. Jednak, tak jak mówię: program działa w taki sposób w jaki chciałeś, więc wszystko jest dobrze |
|
pekfos |
» 2013-02-25 16:36:35 Jeśli program działa dobrze, to jest dobrze zapisany. |
A jak działa wolno i kod jest ekstremalnie nieczytelny? |
|
Bajt |
» 2013-02-25 16:57:31 Według mnie, porządek w kodzie jest rzeczą świętą. Pisząc programy w pojedynkę, sam zawsze wiesz gdzie co jest. Jednak pisząc już większą aplikacje, w zespole, musisz utrzymać porządek, bo po prostu jeśli będzie w nim bałagan, to cały zespół się pogubi, i trzeba będzie zaczynać jeszcze raz. Pisząc ogólnie programy, staraj sie korzystać jak najczęściej z funkcji. Dlaczego? Bo poprawiają one czytelność kodu.Czy nie prosciej jest znaleźć błędy w pojedynczej funkcji niż grzebiac po całym programie? |
|
StuFfii |
» 2013-04-02 23:44:33 Program działa, kod jest czytelny, czego chcieć więcej?
@Bajt
pragne zuważyć że jest on na lekcji 9, do funkcji jeszcze daleko.
|
|
MrPoxipol |
» 2013-04-03 17:41:43 @Chester69Napisz program, który wczyta trzy liczby rzeczywiste, a na końcu programu je wszystkie wypisze. Zadbaj o to, by bufor strumienia wejściowego był za każdym razem czyszczony. Wynik końcowy powinien również zawierać informacje czy wczytanie danej liczby się powiodło.[...] Informacje o poprawnym (albo niepoprawnym) wczytaniu danych należy przechować w dodatkowych zmiennych typu bool. |
Masz wczytywać liczby rzeczywiste czyli chociażby float . Program ma na samym końcu wypisać informacje. Bufor ma być za każdym razem czyszczony. |
|
PTa4 |
» 2013-04-29 02:28:31 #include <iostream>
using namespace std;
int main() { float a, b, c; cin.clear(); cin.sync(); cout << "Wprowadz pierwsza liczbe rzeczywista."; cin >> a; cin.clear(); cin.sync(); cout << "Wprowadz druga liczbe rzeczywista."; cin >> b; cin.clear(); cin.sync(); cout << "Wprowadz trzecia liczbe rzeczywista."; cin >> c; cout << "Liczba pierwsza to: " << a << endl; cout << "Liczba druga to: " << b << endl; cout << "Liczba trzecia to: " << c << endl; return 0; } Tak wygląda mój program, sprawdzanie cin.good() i cin.fail() wziąłem w komentarze bo nie do końca o taki efekt mi chodziło. Jestem ciekaw jak wykorzystać tego "bool" z wskazówki i żeby na końcu wyświetlało sprawdzenie. Czyli jak w zadaniu "Wczytano? 0 lub 1". Żeby nie trzeba pisać dwóch oddzielnych linijek tylko pokazywało od razu czy jest błąd czy go nie ma. Możecie jakoś nakierować jak tego użyć? |
|
« 1 » 2 |