Allegro 5 snake-jak zrobić aby wąż się powiększał?
Ostatnio zmodyfikowano 2013-03-15 09:25
mostrom |
» 2013-03-14 18:14:02 Głowa węża musi być kierownicą, a zmienną k musisz zerowac po kazdym ruchu węża, bo inaczej wyjdziesz poza wymiar tablicy |
|
Forczek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-03-15 09:25:34 Zrobiłem coś takiego: if( stop == false ) { i = dlugosc_weza; } if( stop == true ) { if( i > 0 ) { i -= 1; } if( i == 0 ) { stop = false; } } if( frame == 1000 - dlugosc_weza ) { stop = true; }
A zmianę pozycji zastąpiłem na: if( frame == 1000 - i && i > 0 ) { pozycja_weza_x[ i ] = pozycja_weza_x[ i - 1 ]; pozycja_weza_y[ i ] = pozycja_weza_y[ i - 1 ]; }
Wyrzuciłem zmienną "k". A zmienna "i" na początku ma wartość 0. Dodałem jeszcze trochę kodu: if( pozycja_weza_x[ 0 ] == pozycja_owocu_x && pozycja_weza_y[ 0 ] == pozycja_owocu_y ) { food = true; dlugosc_weza += 1; pozycja_weza_x[ dlugosc_weza ] = pozycja_weza_x[ dlugosc_weza - 1 ]; pozycja_weza_y[ dlugosc_weza ] = pozycja_weza_y[ dlugosc_weza - 1 ]; }
To akurat działa. Gdy wąż zje owoc, to się wydłuża. Lecz potem reszta węża jest w jednym punkcie, bo przesuwanie nie działa. |
|
1 « 2 » |