klonyyy Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-03-10 18:38:31 Nie ma modeli, po prostu białe ściany ;) Ja po prostu do kodu z lekcji dodawanie sceny dodałem zamiast "mojirr" moją scenę, i co się pojawiło to skrzynka i białe ściany. Ale nawet po włązceniu programu ze sceną mojirr program nie może otworzyć niektórych plików nawet nie wiem dlaczego, a ściągnąłem je i nawet popakowałem w ten sam sposób do folderów o tych samych nazwach |
|
» 2013-07-08 11:04:44 Witam!
Kilka ostatnich dni poświęciłem na pisanie w Irrlichcie, i chciałbym zrobić coś takiego, że np gdy nacisnę przycisk "A" to ma się odtworzyć animacja strzału na pistolecie, który jest już załadowany w programie. Używam pliku gun.md2 z folderu "media" z irrlichta, ale po zaladowaniu animacj strzela cały czas, wykonując przy tym chyba przeładowanie, co jest jak najbardziej normalne,ale jak mam zrobić by odtwarzać tylko animację strzału po naciśnięciu klawisza? Czy powniniem wyexportować ten plik do coppercuba i tam coś z nim zrobić ?
pozdrawiam |
|
megatron |
» 2013-07-08 14:15:40 musisz użyc tego if( event.IsKeyDown( KEY_KEY_A ) ) oraz postac->setFrameLoop( cage_on, cage_off ); |
|
» 2013-07-08 15:10:24 Super właśnie o to mi chodziło ;)A mam jeszcze jedno pytanie - czy istnieje jakiś temat jak używać biblioteki irrKlang, albo poradnik ?
Jeszcze raz dzięki bardzo mi pomogłeś ;) |
|
megatron |
» 2013-07-08 15:24:02 ambierasam korzystałem z tego kursu i jest świetny |
|
» 2013-07-08 16:18:51 No kurcze już chciałem wypróbować Twój kawałek kodu, a tu nagle przestała mi działać kamera fps, korzystam z debug, nie release, więc razem z aplikacją wyświetla mi się ładna konsola w której jest które mesh'e się załadowały itp idt, do tego poszła ta konsola - jest kompletnie pusta, utworzyłem nowy projekt, dalej nic, już sam nie wiem. kod : #include <irrlicht.h> #include "driverChoice.h"
#pragma comment(lib, "irrklang.lib")
using namespace irr;
#ifdef _MSC_VER #pragma comment(lib, "Irrlicht.lib") #endif
enum { ID_IsNotPickable = 0, IDFlag_IsPickable = 1 << 0, IDFlag_IsHighlightable = 1 << 1 };
bool up = false; bool klikp = false;
class MyEventReceiver : public IEventReceiver { public: virtual bool OnEvent( const SEvent & event ) { if( event.EventType == EET_KEY_INPUT_EVENT ) { switch( event.KeyInput.Key ) { case KEY_KEY_M: up = event.KeyInput.PressedDown; break; case KEY_KEY_A: klikp = event.KeyInput.PressedDown; break; } } } };
float bc = 0;
int main() { MyEventReceiver receiver; IrrlichtDevice * device = createDevice( video::EDT_OPENGL, core::dimension2d < u32 >( 640, 480 ), 16, false, false, false, & receiver ); if( device == 0 ) return 1; video::IVideoDriver * driver = device->getVideoDriver(); scene::ISceneManager * smgr = device->getSceneManager(); device->getFileSystem()->addFileArchive( "C:/media/map-20kdm2.pk3" ); scene::IAnimatedMesh * q3levelmesh = smgr->getMesh( "20kdm2.bsp" ); scene::IMeshSceneNode * q3node = 0; if( q3levelmesh ) q3node = smgr->addOctreeSceneNode( q3levelmesh->getMesh( 0 ), 0, IDFlag_IsPickable ); scene::ITriangleSelector * selector = 0; if( q3node ) { q3node->setPosition( core::vector3df( - 1350, - 130, - 1400 ) ); selector = smgr->createOctreeTriangleSelector( q3node->getMesh(), q3node, 128 ); q3node->setTriangleSelector( selector ); } scene::ICameraSceneNode * camera = smgr->addCameraSceneNodeFPS( 0, 100.0f,.3f, ID_IsNotPickable, 0, 0, true, 3.f ); camera->setPosition( core::vector3df( 50, 50, - 60 ) ); camera->setTarget( core::vector3df( - 70, 30, - 60 ) ); scene::IAnimatedMeshSceneNode * node = 0; video::SMaterial material; if( selector ) { scene::ISceneNodeAnimator * anim = smgr->createCollisionResponseAnimator( selector, camera, core::vector3df( 30, 50, 30 ), core::vector3df( 0, - 10, 0 ), core::vector3df( 0, 50, 0 ) ); selector->drop(); camera->addAnimator( anim ); anim->drop(); } device->getCursorControl()->setVisible( false ); scene::IBillboardSceneNode * bill = smgr->addBillboardSceneNode(); bill->setMaterialType( video::EMT_TRANSPARENT_ADD_COLOR ); bill->setMaterialTexture( 0, driver->getTexture( "C:/media/particle.bmp" ) ); bill->setMaterialFlag( video::EMF_LIGHTING, false ); bill->setMaterialFlag( video::EMF_ZBUFFER, false ); bill->setSize( core::dimension2d < f32 >( 20.0f, 20.0f ) ); bill->setID( ID_IsNotPickable ); node = smgr->addAnimatedMeshSceneNode( smgr->getMesh( "C:/media/gun.md2" ), 0, IDFlag_IsPickable | IDFlag_IsHighlightable ); node->setMaterialFlag( video::EMF_LIGHTING, false ); node->setMaterialTexture( 0, driver->getTexture( "C:/media/gun.jpg" ) ); node->setPosition( core::vector3df( - 70, - 66, - 30 ) ); node->setRotation( core::vector3df( 0, 0, 0 ) ); node->setAnimationSpeed( 20.f ); selector = smgr->createTriangleSelector( node ); node->setTriangleSelector( selector ); node->setScale( core::vector3df( 3.0f ) ); selector->drop(); material.setTexture( 0, 0 ); material.Lighting = false; scene::ILightSceneNode * light = smgr->addLightSceneNode( 0, core::vector3df( - 60, 100, 400 ), video::SColorf( 1.0f, 1.0f, 1.0f, 1.0f ), 600.0f ); light->setID( ID_IsNotPickable ); scene::ISceneNode * highlightedSceneNode = 0; scene::ISceneCollisionManager * collMan = smgr->getSceneCollisionManager(); int lastFPS = - 1; material.Wireframe = true; while( device->run() ) if( device->isWindowActive() ) { core::vector3df v = camera->getPosition(); core::vector3df b = camera->getRotation(); node->setPosition( core::vector3df( v.X, v.Y, v.Z ) ); node->setRotation( core::vector3df( 0, b.Y - 90, b.Z ) ); if( up ) { camera->setPosition( core::vector3df( v.X, v.Y + 1.5, v.Z ) ); } if( klikp ) { node->setFrameLoop( 20, 30 ); } driver->beginScene( true, true, 0 ); smgr->drawAll(); if( highlightedSceneNode ) { highlightedSceneNode->setMaterialFlag( video::EMF_LIGHTING, true ); highlightedSceneNode = 0; } core::line3d < f32 > ray; ray.start = camera->getPosition(); ray.end = ray.start +( camera->getTarget() - ray.start ).normalize() * 1000.0f; core::vector3df intersection; core::triangle3df hitTriangle; scene::ISceneNode * selectedSceneNode = collMan->getSceneNodeAndCollisionPointFromRay( ray, intersection, hitTriangle, IDFlag_IsPickable, 0 ); if( selectedSceneNode ) { bill->setPosition( intersection ); driver->setTransform( video::ETS_WORLD, core::matrix4() ); driver->setMaterial( material ); driver->draw3DTriangle( hitTriangle, video::SColor( 0, 255, 0, 0 ) ); if(( selectedSceneNode->getID() & IDFlag_IsHighlightable ) == IDFlag_IsHighlightable ) { highlightedSceneNode = selectedSceneNode; highlightedSceneNode->setMaterialFlag( video::EMF_LIGHTING, false ); } } driver->endScene(); int fps = driver->getFPS(); if( lastFPS != fps ) { core::stringw str = L"Collision detection example - Irrlicht Engine ["; str += driver->getName(); str += "] FPS:"; str += fps; device->setWindowCaption( str.c_str() ); lastFPS = fps; } } device->drop(); return 0; } Oczywiście w programie normalnie są wcięcia, ale tu jakoś zniknęły. Tak czy inaczej dzięki za linka ;) pozdrawiam |
|
megatron |
» 2013-07-08 16:20:42 |
|
» 2013-07-08 16:23:47 A tak mam najnowszą - o jaki dodatek chodzi, czy jest to w ogóle możliwe by chodziło dobrze i nagle zniknęło ?.
Edit Ale nie nie chodzi o dźwięk, chodzi o strzelanie ;)Może ściągnę starszego Code::blocks'a ? |
|
1 « 2 » 3 |