Notacja węgierska - zły nawyk?
Ostatnio zmodyfikowano 2013-03-17 13:40
waxx |
» 2013-03-10 22:26:22 to twoja sprawa jak piszesz jezeli ktos uwaza jego sposob za "mojszy i lepszy" to jest dla mnie ignorantem |
|
Bajt Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-03-11 21:51:18 Okej a mam takie pytanie: gdybym tak dajmy na to poszedł i pracował w Microsofcie, to czy szef mógłby mi narzucic stosowanie notacji? Chodzi mu o to czy przy takich większych projektach stosuje się notacje? I czy już zaawansowani programiści korzystają z notacji czy jej raczej unikają? |
|
DejaVu |
» 2013-03-11 22:00:36 W korporacjach byle pierdoła jest ustandaryzowana. Idąc do jakiejkolwiek firmy realizujesz założenia firmy zgodnie z obowiązującymi w firmie standardami, a nie wg własnych wizji i idei. Niemniej jednak gdybanie na temat korporacji nie jest elementem tego tematu. |
|
ison |
» 2013-03-11 22:47:34 Ważniejsze od tego czy używać notacji jakiejśtam czy nie używać jest to aby być konsekwentnym. Pamiętam, w jakimś projekcie GNU była 1 główna zasada: bądź konsekwentny, jeśli widzisz, że w kodzie, który edytujesz ludzie stawiają podwójne dolniki przed nazwami zmiennych to też je stawiaj ;) |
|
» 2013-03-11 22:48:07 Chciałem wiedzieć, czy teraz stosuje się notacji również w większych projektach. I w końcu: czy mam ja stosowac czy lepiej z niej zrezygnowac? |
|
usmiech |
» 2013-03-12 03:00:33 Ja pisze kod tak, zeby latwiej bylo mi rozpoznac to co pisze i mam w nosie opinie innych, nawet jak pracuja w Microsoft.. Nie slyszlaem jednak zeby to bylo takie istotne dla zarzadu nawet duzych firm. Najwazniejsze dla nich czy twoj kod dziala prawidlowo, a klasy i private umozliwiaja prace w zespole i daja pewna swobode w programowaniu..... Pracujac masz swoj 'kawalek' do zrobienia i tak naprawde od Ciebie zalezy sposob okreslania zmiennych.. Twoj program musi byc jednak czytelny dla innych czlonkow zespolu wiec pewne ogolnie stosowane standardy w firmie maja swoje wytlumaczenie .. Mozesz zachorowac lub cus podobnego, a show must go on.. ;-)
Nie pracuje jeszcze dla jakiejkolwiek korporacji... mam jeszcze rok na nauke, a pozniej zaczne pracowac dla jakiejs... ale mam kogos kto pracuje dla takowej i moge sie spytac jak to jest. Fakt , ze osoba ta nie pracuje w C++, ale w C#. Sadze jednak , ze problem jest podobny. Firma, dla ktorej ta osoba pracuje ma najwiekszy program na VS i Microsoft robi specjalnie dla nich swoje Visual Studio.. A tak jako ciekawostka, implementacja tego programu na VS trwa ok 24 godzin :) |
|
DejaVu |
» 2013-03-12 18:10:58 Pracujac masz swoj 'kawalek' do zrobienia i tak naprawde od Ciebie zalezy sposob okreslania zmiennych..
|
Pracując w korporacji żaden kod nie jest Twój, tylko co i rusz poprawiasz albo czyjeś błędy, albo ktoś poprawia Twoje błędy. |
|
» 2013-03-12 18:14:36 A czy Wy stosujecie tę notację? I czy moglibście mi coś doradzić na temat czytelności kodu? |
|
1 « 2 » 3 |