Notacja węgierska - zły nawyk?
Ostatnio zmodyfikowano 2013-03-17 13:40
ison |
» 2013-03-12 18:59:25 Jeśli chodzi o projektowanie kodu obiektowo i konwencję nazewnictwa to rzuć okiem na SFML 2.0 jako jedną z możliwości. Jeden z nowych projektów, aczkolwiek amatorski, lecz ściśle trzyma się ustalonej konwencji nazewnictwa, która jest całkiem przyjemna dla oka. |
|
Monika90 |
» 2013-03-17 07:44:05 ... kiedy ja uczylem się programowac, notacja była bardzo popularna |
To musiało być dawno temu, jakieś 15 lat temu, albo i więcej... Od dawna wiadamo, że notacja węgierska to lipa i nikt tego nie stosuje. Nie widzę notacji węgierskiej we współczesnym C++, nie widzę w Haskellu, ani w Pythonie, Rubym, Javie, nawet w C# choć to język Microsoftu. W C też nie, czy kernel Linuksa używa notacji węgierskiej? Nie używa. Pozostają tylko dinozaury: przykłady użycia WinAPI i polskie uczelnie. No i ten przystojniak - Mark Russinovich - też używa notacji, ale to wyjątek. Przy okazji, używanie m_ jako przedrostka dla nazw składowych klas, to nie jest notacja węgierska, bo notacja dotyczy typu, a nie zakresu, czy praw dostępu. I to akurat nie jest najgorszy pomysł, choć ja preferuję coś lżejszego dla oka, jak np. znak podkreślenia na końcu nazwy. |
|
pekfos |
» 2013-03-17 13:10:12 Nie widzę notacji węgierskiej we współczesnym C++, nie widzę w Haskellu, ani w Pythonie, Rubym, Javie, nawet w C# choć to język Microsoftu. |
Od kiedy język ma wpływ na nazewnictwo zmiennych? czy kernel Linuksa używa notacji węgierskiej? Nie używa. |
Czy hello world napisany kiedyś gdzieś przez kogoś używa notacji węgierskiej? Nie używa, ale to taki sam argument jak Twój. Pozostają tylko dinozaury: przykłady użycia WinAPI i polskie uczelnie. |
Nie tylko. |
|
m4tx |
» 2013-03-17 13:40:16 Od kiedy język ma wpływ na nazewnictwo zmiennych? |
Po prostu większość ogarniętych języków programowania ma ustalone konwencje pisania kodu, których każdy ogarnięty programista powinien się trzymać. Java takie coś ma i Python także; nie wiem jak z resztą wymienionych przez Monikę90 języków. |
|
1 2 « 3 » |