[Lekcja 18] Jak zalożyć pętlę na cały kalkulator/jak przenieść wynik
Ostatnio zmodyfikowano 2013-03-14 21:30
Rafi Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 18] Jak zalożyć pętlę na cały kalkulator/jak przenieść wynik » 2013-03-14 21:09:44 Jest to mój pierwszy post, wiec część wszystkim! Mam problem z założeniem pętli na cały kalkulator, by po wykonaniu działania wrócił do początku. Nie wiem również jak przerzucić wynik działania do "Wyniku poprzedniego działania" na początku potwarzanego kodu. #include <iostream>
using namespace std;
int main() { int a, b, pwynik; bool zero1, zero2, zero3; char znak; cout << "[1]Dodawanie \n[2]Odejmowanie \n[3]Mnozenie \n[4]Dzielenie" << endl; cout << "============== \n Wynik poprzedniego dzialania" << pwynik << endl; cin.clear(); cin.sync(); do { cout << "Podaj pierwsza liczbe" << endl; cin.clear(); cin.sync(); cin >> a; if( cin.fail() ) cout << "Nie podales liczby!" << endl; zero2 = cin.good() && a > 0 || a < 0; } while( !zero2 ); do { cout << "Podaj druga liczbe" << endl; cin.clear(); cin.sync(); cin >> b; if( cin.fail() ) cout << "Nie podales liczby!" << endl; zero3 = cin.good() && b > 0 || b < 0; } while( !zero3 ); cout << "Jakie działanie chcesz wykonać?" << endl; cin >> znak; switch( znak ) { { case '1': cout << a + b << endl; break; } { case '2': cout << a - b << endl; break; } { case '3': cout << a * b << endl; break; } { case '4': cout << a / b << endl; break; } default: cout << "Bledny kod" << endl; } return 0; }
Z góry dzięki :D |
|
mactec |
» 2013-03-14 21:13:02 Stwórz sobie pętle np.for. Na jej początku zeruj zmienne zainicjowane przed tą pętlą. A w pętli po prostu cała obsługa kalkulatora. |
|
pekfos |
» 2013-03-14 21:14:06 Z pytania wynika, że wiesz, co ma być powtarzane. W czym więc problem? |
|
» 2013-03-14 21:18:16 mactec niestety nie doiszedłem jeszcze do pętli for, a chcę na razie iść zgodnie z kursem:D pekfos - czyli mogę wstawic nawet taką zmienną do while, która nie ma szans na spełnienie, licząc na to iż cały program będzie powtarzany bez końca? |
|
pekfos |
» 2013-03-14 21:23:41 pekfos - czyli mogę wstawic nawet taką zmienną do while, która nie ma szans na spełnienie, licząc na to iż cały program będzie powtarzany bez końca? |
Oczywiście. Możesz tam nawet wstawić 0 lub false . Wtedy pętla będzie nieskończona bez dodatkowych zmiennych. |
|
» 2013-03-14 21:30:13 Ok, wielkie dzięki za pomoc. Temat rozwiązany :) |
|
« 1 » |