Znowu Menu
Ostatnio zmodyfikowano 2009-06-02 10:50
Haker123 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Znowu Menu » 2009-06-01 15:25:56 Chce zrobic "Menu" takie jak w starych grach jest ze jak przesune strzalke w gore to zmieni sie pozycja w menu i zostanie podswietlona ta opcja (tak jak w ksiazce telefoniczen z kursu z tymi osobami co na czerwono bylo) Myslalem ze dam rade zrobic to w tablicach ale nie umiem albo sie nie da :( teraz pruboje zrobic z pomoca Struct ale nie wychodzi mi to :( bede wdzieczny jak ktos napisze mi jakis przyklad jak zrobic "Menu" albo poprawi mi ten kod i troszke wytlumaczy jak to zrobic bo poprostu nie umiem tego zrobic :( zamieszczam moj kod ktury jest napewno zly :( #include <iostream> #include <conio.h> #include <console.ddt>
using namespace ddt::console; using namespace std;
struct Komendy { string Dodaj; string Pokaz; string Wyjscie; };
void WyswietlKomunikat( Komendy tablica[], int pozycja );
int main() { int pozycja = 0; bool koniec = false; while( koniec == false ) { textcolor( 7 ); textbackground( 0 ); WyswietlKomunikat( Komendy tablica[], pozycja ); int wybor; wybor = getch(); switch( wybor ) { case 224: wybor = getch(); switch( wybor ) { case 72: pozycja -= 1; break; case 80: pozycja += 1; break; }; }; }; void WyswietlKomunikat( Komendy tablica[], int pozycja ) { for( int i = 0; int y = pozycja; i++ ) { if( i == y ) { textbackground( 12 ); textcolor( 14 ); } else { textbackground( 0 ); textcolor( 7 ); } gotoxy( 35, 10 ); cout << tablica[ i ] << endl; gotoxy( 35, 15 ); cout << tablica[ i ] << endl; gotoxy( 35, 20 ); cout << tablica[ i ] << endl; } }
|
|
driver1995 |
» 2009-06-01 15:52:43 #include <iostream> #include <conio.h> #include <console.ddt>
using namespace ddt::console; using namespace std; string tablica[ 3 ] = { "Dodaj", "Pokaz", "Wyjscie" }; void WyswietlKomunikat( int zaznacz );
int main() { int pozycja = 0; bool koniec = false; char wybor; while( koniec == false ) { textcolor( 7 ); textbackground( 0 ); WyswietlKomunikat( pozycja ); wybor = getch(); switch( wybor ) { case 224: wybor = getch(); switch( wybor ) { case 72: pozycja -= 1; break; case 80: pozycja += 1; break; } } if( pozycja > 2 ) pozycja = 0; if( pozycja < 0 ) pozycja = 2; } return 0; }
void WyswietlKomunikat( int zaznacz ) { for( int i = 0; i <= 2; i++ ) { if( i == zaznacz ) { textbackground( 12 ); textcolor( 14 ); } else { textbackground( 0 ); textcolor( 7 ); } gotoxy( 35, 10 + i * 4 ); cout << tablica[ i ] << endl; } }
|
|
Haker123 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2009-06-02 10:35:44 Wielkie dzieki ;] teraz mam nadzieje ze sobie sam poradze i nie bede musial juz pisac kolejnego posta :P No to zabieram sie do roboty xD Jeszcze raz dzieki ;] |
|
GoldWolf |
» 2009-06-02 10:50:35 Wielkie dzieki ;] teraz mam nadzieje ze sobie sam poradze i nie bede musial juz pisac kolejnego posta |
Zamknij temat, gdy jesteś usatysfakcjonowany. |
|
« 1 » |