[C++] działania dla określonej liczby elementów.
Ostatnio zmodyfikowano 2013-03-30 12:51
no-name Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] działania dla określonej liczby elementów. » 2013-03-30 11:03:42 Witajcie, jestem tu pierwszy raz a więc witam wszystkich : ]
Z programowaniem mam styczność od niedawna. Nigdy wcześniej nie programowałem jednak sytuacja wymusiła na mnie naukę i bardzo dobrze bo jak się okazuje bardzo ciekawe zajęcie i mocno wciągające :) Póki co mam pytanie a w przyszłości mam nadzieję że będę mógł pomóc innym, wiec tak:
W jaki sposób zapisać takie działanie że:
Na starcie podajemy jakąś wartość np. 5 ( 5 oznaczać będzie 5 pomieszczeń ) i dla pięciu elementów wykonujemy działanie np. mnożenie długość X szerokość i tak po kolei podajemy długość X szerokość aż do 5, potem te pięć wyników trzeba wyświetlić. To samo przy podaniu np. 20.
Jak to się zapisuje? |
|
Monika90 |
» 2013-03-30 11:53:11 Do takich celów używa się kontenerów (tablica, std::array, std::vector, itd...) oraz pętli (for, for each, itp...). |
|
no-name Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-03-30 12:51:30 Dziękuję, finalnie zastosowałem takie rozwiązanie. #include <iostream>
using namespace std;
int liczPole( int dlugosc, int szerokosc ) { return dlugosc * szerokosc * 100; }
int main() { cout << "\n\tIle pomieszczen ma budynek ? : " << endl; int ilosc; cin >> ilosc; int wyniki[ ilosc ]; for( int i = 0; i < ilosc; i++ ) { int dl, sz; cout << "\tPodaj dlugosc : "; cin >> dl; cout << "\tPodaj szerokosc : "; cin >> sz; int wynik = liczPole( dl, sz ); wyniki[ i ] = wynik; } cout << "\n\twynik to : \n"; for( int i = 0; i < ilosc; i++ ) { cout << wyniki[ i ] << " W " << endl; } return 0; } |
|
« 1 » |