problem z zadaniem domowym Poziom 2 Lekcja 15 zadanie 1
Ostatnio zmodyfikowano 2013-04-01 16:47
byczkubrony Temat założony przez niniejszego użytkownika |
problem z zadaniem domowym Poziom 2 Lekcja 15 zadanie 1 » 2013-04-01 02:13:28 Mam problem. Otóż nie wiem jak sprawić by po wpisaniu litery zamiast liczby powtarzało czynność. Siedzę na tym już 2 noc. Możliwe ,że źle korzystam z BOOl i DO. Wydaję mi się że dobrze zrozumiałem poprzednie lekcje; niestety mam ten problem. Proszę o leciutkie nakierowanie mnie w czym tkwi mój problem. #include <iostream> using namespace std; int main() { char a; float b, c, d, y; do { cout << "podaj liczbe "; cin >> b; bool w = cin.good(); cout << w; y == w; } while( y != 1 ); cout << "\npodaj liczbe 2 "; cin >> c; bool m = cin.good(); int p; m == p; cout << "[+]-dodawanie\n[-]-odejmowanie\n[*]-mnozenie\n[/]-dzielenie\n[r]-rezygnuje " << endl; cin >> a; bool x = cin.good(); switch( a ) { case '+': d = b + c; cout << "\nSuma wynosi: " << d; } }
|
|
szyx_yankez |
» 2013-04-01 11:29:11 Użyj wyszukiwarki już przewijało się kilkadziesiąt tematów o tym zadaniu. |
|
Fores |
» 2013-04-01 12:48:46 Poprawiony kod: Na tym forum nie dajemy gotowców. Z takiej pomocy nic nie wynika.
~pekfos |
Uzywasz zdecydowanie za duzo zmiennych bool (w tym przypadku wystarczy jedna). Pzostale nazywaj, tak abys wiedzial co pod nimi sie znajduje. Przy wiekszych programach mialbys spore problemy przy nazewnictwie a,b,c,d,itd. |
|
byczkubrony Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-04-01 16:47:54 Dzięki za rady. Poszukałem tego problemu na forum. I dokształciłem się z bool i do.... while. |
|
« 1 » |