[Qt] Przejście na koniec pliku tekstowego
Ostatnio zmodyfikowano 2013-04-04 20:28
Unlimited Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Qt] Przejście na koniec pliku tekstowego » 2013-04-04 20:08:46 Witam. Mam problem z przejściem na koniec pliku .txt. Otóż w C++ wystarczyło tylko dodać pętlę while( !plik.eof() ) i było po problemie lecz w Qt to nie działa. Może ktoś powiedzieć jak to zrobić? //tak na marginesie nie rozumiem polityki Qt. Dlaczego piszą że jest to biblioteka do C++... Przecież i tak większość musi się opierać na QString czyli stringu Qt a nie C++. Np taki QLineEdit - nie można mu wprowadzić domyślnej wartości ze string tylko wymagany jest QString... |
|
SeaMonster131 |
» 2013-04-04 20:13:01 |
|
Unlimited Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-04-04 20:24:59 Aż mi głupio bo po: 1. szukałem w google tylko pod inną frazą i nic nie znalazłem 2. sprawdziłem w dokumentacji i nawet użyłem tego atEnd() w programie ale nie działało Dlaczego? nie dodałem QFile::ReadOnly do już istniejącego WriteOnly i Text...
Sory za tak głupie pytanie.
Oczywiście wielkie dzięki za rozwiązanie mojego problemu |
|
m4tx |
» 2013-04-04 20:26:07 //tak na marginesie nie rozumiem polityki Qt. Dlaczego piszą że jest to biblioteka do C++... Przecież i tak większość musi się opierać na QString czyli stringu Qt a nie C++. Np taki QLineEdit - nie można mu wprowadzić domyślnej wartości ze string tylko wymagany jest QString... |
No bo to jest biblioteka do C++... Nie użyjesz jej w Pascalu, Javie, Ruby, C, Brainfucku, Whitespace, Pythonie, Objective-C, Assembly, Object Pascalu, Lua, Bashu i wielu innych językach, dlatego właśnie jest to biblioteka dla C++... (tzn. użyjesz, ale za pomocą bindów z C++) A jeśli chodzi o stringi to tak jest w większości bibliotek GUI i nie tylko. I one też się nazywają bibliotekami dla C++ i nikomu to nie przeszkadza :) |
|
killjoy |
» 2013-04-04 20:28:00 A czemu nie można ze zwykłego stringa? Robisz tak: QString( stdstring.c_str() ); i to dajesz jako argument funkcji w której ustawiasz tekst dla lineedita. |
|
« 1 » |