Kontener dla nieokreślonych i zmiennych typów
Ostatnio zmodyfikowano 2013-04-24 09:45
maly Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Kontener dla nieokreślonych i zmiennych typów » 2013-04-24 08:53:57 Witam wszystkich. Mam problem ze znalezieniem kontenera który mógłby przechowywać bliżej nie określone typy/klasy bez wcześniejszego ukonkretnienia. Nie wiem czy zrozumiale się wyraziłem więc dam "przykład działania" o który mi chodzi. Kontener[ 0 ] = "ala"; Kontener[ 1 ] = 1; Kontener[ 2 ] = Klasa();
Kontener[ 0 ] = 1234;
No i teraz pytanie, czy istnieje coś o takiej funkcjonalności a jeśli nie to proszę o wskazówkę jak to zaimplementować. |
|
Monika90 |
» 2013-04-24 09:11:50 |
|
maly Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-04-24 09:45:46 Dziękuję, to jest właśnie to czego potrzebowałem. Dzięki Tobie wreszcie zainstalowałem boost-a. A tu na szybko napisany test. #include <iostream> #include <boost/any.hpp> #include <vector>
int main() { std::vector < boost::any > kontener; kontener.push_back( std::string( "ala" ) ); kontener.push_back( 1234 ); std::vector < boost::any >::iterator it = kontener.begin(); while( it != kontener.end() ) { if(( * it ).type() == typeid( int ) ) std::cout << boost::any_cast < int >( * it ) << std::endl; else if(( * it ).type() == typeid( std::string ) ) std::cout << boost::any_cast < std::string >( * it ) << std::endl; ++it; } return 0; } //EDIT Z ciekawości wrzuciłem kod do Borland Builder6 i też działa. Takie info dla użytkowników tego staruszka. |
|
« 1 » |