Problem z string'iem w switchu i if'ie
Ostatnio zmodyfikowano 2013-04-28 13:36
wuldemar95 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
:) » 2013-04-28 13:05:07 Tomczyk - W programie nie chodzi tylko o to, aby wypisać każdy znak w nowej linii, ale także o to aby najpierw cały tekst wypisać od tył (w jednej linii). Co do break’a to faktycznie nie powinno mieć to znaczenia ale nie zbadane są wyroki Boskie , i mogę użyć tu stringa zamiast chara, tak mi się wydaje – w obu przypadkach mogę wypisywać po jednym znaku w pętli, ale jeśli tablica będzie char, to nie wiem czy nie przerwie mi wprowadzania gdy napiszę spacje.. dlatego używam stringa i getline Canar, w pętli faktycznie mogłem umieścić dl-1 jednak to dużej różnicy nie robi.. chodzi tu o znak końca tekstu który jest wypisywany, ale jeśli uruchomisz ten program, zobaczysz że od lewej krawędzi ekranu będzie 2 puste znaki (2 spacje).. dlatego wyżej w cout<<”\n\n Tekst wypisany wspak:\n „; po ostatnim ‘\n’ jest tylko jedna spacja a nie dwie.. różnicy to chyba nie robi, ale jeśli tak to proszę powiedzieć jaką , co do bibliotek, #include <string> mi na razie nie potrzebny.. wszystko działa jak należy bez niej, <cmath> używam, bo mam tu nie tylko jedno zadanie są też inne i jest mi ona (chyba) potrzebna, pamiętam że coś mi bez niej nie działało, a co do <cstdlib> to faktycznie nie potrzebna mi, ale kopiuje sobie ramy zawsze z innego pliku, razem z gotowym menu (tak dla zaoszczędzenia czasu) a gdy używałem dev-cpp 4.9 to biblioteka już była.. i tak zostało.. I co do cin.sync(); - to rzeczywiście działa przynajmniej w tym przykładzie. Dzięki wielkie za pomoc ^^
|
|
pekfos |
» 2013-04-28 13:18:55 tak naprawde string to klasa (dziedzicząca jeden z kontenerów STL-a) |
Tak naprawdę, std::string to konkretyzacja szablonu std::basic_string <> , który po niczym nie dziedziczy, więc.. Nie podawaj błędnych odpowiedzi. |
|
|
RazzorFlame |
» 2013-04-28 13:30:39 Ajć kur pomyliłem się. Pekfos zaginasz mnie pod każdym względem :D Szacun. A i:
'Wuldemar95' człowieku to nie afryka temat sie zamyka! :D |
|
wuldemar95 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
:) » 2013-04-28 13:36:16 Nie zamykałem ponieważ mogły być inne rozwiązania tego problemu, jedno znalazłem, zamiast rozwiązania podanego przez Tomczyka można użyć cin.ingore(); - działa tak samo. Teraz mogę zamknąć! :D |
|
1 « 2 » |