[Lekcja 9] Jak użyć zmiennej bool?
Ostatnio zmodyfikowano 2013-05-12 21:37
Forczek |
» 2013-05-01 19:02:42 @kubwal, wstawiłem w mainie z includem iostrem. Nie wiem jaki trzeba dodać żeby to działało. Widocznie nie dałem właściwego bo mi nie działa. |
|
kubawal |
» 2013-05-01 19:04:52 A using namespace std; ? Ja dodałem main, iostream i using namespace std, i na c::b mi nawet ostrzeżenia nie dało /edit: a jak tak, to jakie błędy? daj loga. |
|
PTa4 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-05-01 20:24:33 Cóż wklepałem rozwiązanie z blad1, blad2, blad3. I zawsze wyświetla same 0, nawet jak podam jakąś literę zamiast liczby rzeczywistej. W innych jak podam rzeczywistą też wywala zero. Chce, żeby sprawdzało błędy dla każdej rzeczy jaką podam, nie zależnie czy to będzie liczba pierwsza, druga czy trzecia. |
|
Forczek |
» 2013-05-02 21:23:41 Najlepiej jakbyś pokazał kod, ale cię uraczę takim kodem, minuta roboty. Mam nadzieje, że z niego skorzystasz, a nie tylko skopiujesz. Jak podasz nieprawidłową liczbę, to wyświetli 0 oraz, że był błąd. W innym wypadku normalna liczba. #include <iostream>
using namespace std;
int main() { float a, b, c; bool spr1, spr2, spr3; cin.clear(); cin.sync(); cout << "Wprowadz pierwsza liczbe rzeczywista: "; cin >> a; spr1 = cin.fail(); cin.clear(); cin.sync(); cout << "Wprowadz druga liczbe rzeczywista: "; cin >> b; spr2 = cin.fail(); cin.clear(); cin.sync(); cout << "Wprowadz trzecia liczbe rzeczywista: "; cin >> c; spr3 = cin.fail(); cout << "Liczba pierwsza to: " << a << endl << "Czy wystapil blad: " << spr1 << endl; cout << "Liczba druga to: " << b << endl << "Czy wystapil blad: " << spr2 << endl; cout << "Liczba trzecia to: " << c << endl << "Czy wystapil blad: " << spr3 << endl; return 0; }
|
|
rafalmlody12321 |
» 2013-05-12 21:37:17 kurde nie podawajcie kodu w odpowiedziach bo to sie wtedy nie nazywa zrozumienie tylko sciaganie ja naprzyklad bylem blisko rozwiazania uzytkownika Forczek z tym ze uzywalem cin.fail() i cin.good() na raz i otzrymywalem 0 i 1 na raz lepiej zeby ktos wytlumaczyl z kad i jak to sie bierze bo teraz mam dzialajacy kod ale przez ostatnia godzine musialem go analizowac zeby pojac jak on dziala ale czy tak czy siak wielkie dzieki panowie ze wogole sa osoby ktore pomagaja peace |
|
1 2 « 3 » |