invalid operands of types 'long double' and 'int' to binary 'operator%'
Ostatnio zmodyfikowano 2013-05-02 18:20
domin568 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
invalid operands of types 'long double' and 'int' to binary 'operator%' » 2013-05-02 18:09:46 Witam , mam problem z operatorem xor , gdy próbuje (long double liczba % 2 == 0 wyskakuje mi taki błąd [Error] invalid operands of types 'long double' and 'int' to binary 'operator%' , mam rozumieć że to jest operator działający wyłącznie na bitach ?? czy jak ?? i jak można to inaczej napisać aby to działało ?? Tutaj kod źródłowy #include <iostream>
bool sprawdz( long double );
using namespace std;
int main( int argc, char * argv[] ) { cout << " Ten program sprawdza czy liczba jest podzielna przez 2 bez reszty , prosze wpisac liczbe ... " << endl; long double liczba; cin >> liczba; cout << "Twoja liczba to : " << liczba << endl; bool czy_prawda = sprawdz( liczba ); if( czy_prawda == false ) { cout << "Liczba " << liczba << " nie jest podzielna przez 2 bez reszty " << endl; } if( czy_prawda == true ) { cout << "Liczba " << liczba << " jest podzielna przez 2 bez reszty " << endl; } return 0; } bool sprawdz( long double liczba ) { if( liczba % 2 == 0 ) { return true; } else { return false; } }
|
|
pekfos |
» 2013-05-02 18:20:38 Nie można używać liczb zmiennoprzecinkowych z operatorem % . Trzeba użyć funkcji fmod() . mam problem z operatorem xor |
To nie xor, tylko modulo. |
|
« 1 » |