hubr Temat założony przez niniejszego użytkownika |
c++ dopisywanie kodu do gotowego programu » 2013-05-03 18:04:20 Umiem wczytywać i zapisywać dane do i z pliku, ale widziałem, że w niektórych programach jest np. tak fulscreen=no;. Chcę zrobić coś takiego, tylko, że nie chodzi mi o takie proste czynności. Np. wpisuję do pliku tekstowego std::cout"costam"; i program to czyta i wypisuje mi costam, albo piszę w pliku tekstowym 2+5, a program pokazuje mi 7. Chodzi mi oto, by do gotowego programu, mógłbym dopisywać skrypty.
Nie chcę, by program oczekiwał czegoś, np. szuka, wartości fullscreen i sprawdza, czy jest ustawiona na true, czy false, ale by po prostu wykonywał kod zawarty w pliku tekstowym.
Szukałem w google i znalazłem jedynie kilka kursów obsługi plików tekstowych.
|
|
CodeMeister |
» 2013-05-03 18:11:57 Nie da się, jedyne co możesz zrobić to pliki *.ini
Ewentualnie podmieniać DLLki, jeśli piszesz pod windowsa |
|
mactec |
» 2013-05-03 18:16:06 Musisz zrobić interpreter tego języka skryptowego który miał by się wykonywać. |
|
SeaMonster131 |
» 2013-05-03 21:18:28 Nie da się, jedyne co możesz zrobić to pliki *.ini |
Dlaczego ma się nie dać? Możesz mieć swój własny format i własną strukturę pliku. Zrób tak, jak powiedział @mactec. Szukałem w google i znalazłem jedynie kilka kursów obsługi plików tekstowych. |
Musisz jedynie wiedzieć jak wczytywać pliki i znać operacje na łańcuchu znaków. |
|
» 2013-05-04 09:36:03 znalazłem temat: http://cpp0x.pl/forum/temat/?id=8033&p=5, czy, ten kod wypisany, ostatni na stronie mógłby rozwiązać moje problemy? Chodzi mi o samą zasadę. Powiedzmy, że, gdybym już napisał coś takiego to polecenia wykonywały by się kolejno, tak jak zostały napisane, czy tak jak odczytuje je program, najpierw wykonają się exity potem cout itd? jeszcze znalazłem to http://cpp0x.pl/artykuly/?id=46, z tego co przeczytałem, to ten kod umożliwia wpisywanie języka skryptowego? |
|
xevuel |
» 2013-05-04 09:52:14 Nie. Po czym to wywnioskowałeś? |
|
» 2013-05-04 09:58:19 ale, gdybym go użył to mógłbym dopisywać jakiegoś rodzaju wtyczki? |
|
xevuel |
» 2013-05-04 10:02:19 Niespecjalnie. Parser matematyczny i język skryptowy nie mają ze sobą praktycznie nic wspólnego. |
|
« 1 » 2 |