dżejsii Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zamiana int na ASCII i odwrotnie » 2013-05-05 22:59:42 Potrzebuję pomocy w napisaniu programu (lub jakby był ktoś miły i mi go w całości napisał byłbym bardzo wdzięczny!)
Co miałby robić:
Program ma za zadanie zaszyfrować zdanie lub imię i nazwisko na kod ASCII (przykładowe im. i naz. JAN KOWALSKI) Po wpisaniu słów ma przerobić to na kod ASCII i odwrotnie jeśli wpiszemy dane cyfry (liczby) ma się pokazać każda litera która sie kryje pod daną cyfrą (liczba)...
Dziekuję! |
|
usmiech |
» 2013-05-05 23:48:36 Podpowiedź.., moze pomoze. Wpisz w main i zobasz co sie dzieje, a pozniej uzyj www /Dec/. A Twoje zadanie to nic tylko konwersja z char do int i odwrotnie, ale moge sie mylic hahahahaahahaha ;) char c = 'x'; int i1 = c; int i2 = 'x '; char c2 = i1; cout << c << " " << i1 << " " << c2 << " \n"; http://web.cs.mun.ca/~michael/c/ascii-table.htmllitera x wg ASCII to 120, znajdziesz na tej stronie www w kolumnie DEC |
|
» 2013-05-05 23:58:55 niestety nic nie pomaga jakiś błąd wywala czy coś nie no po prostu nie ogarniam C++ :( mam coś takiego cout << "Podaj tekst ktory zostanie zamieniony na szyfr " << endl << endl;
cin.ignore(); getline( cin, szyfr );
for( int z = 0; z < szyfr.length(); z++ ) { cout <<( int ) szyfr[ z ] << " "; } |
|
usmiech |
» 2013-05-06 00:01:58 Hmmmmmm, musisz jeszcze sporo poczytac... Podam Ci moj przyklad, ja ucze sie ciut wiecej niz 4 miesiace. Nie umialem nic, absolutnie nic... Pracuje i ucze sie. Dasz rade, tylko musisz tego mocno chciec :-) ps.
Jesli nazwisko i imie to string.... i nie potrzeba uzywac getline ..
string imie; string nazwisko;
cout << "Podaj swoje imie i nazwisko /przedzielone spacja/ : \n";
cin >> imie >> nazwisko;
// itd............... nie doczytalem, ze zdanie tez... wiec getline sie przyda, sporo klikania, ale to naprawde nie jest trudne :) |
|
» 2013-05-06 00:06:49 "A Twoje zadanie to nic tylko konwersja z char do int i odwrotnie, ale moge sie mylic"
No możliwe ze tak ale niestety takie polecenie dostałem. ;/ |
|
Berux |
» 2013-05-06 00:07:15 Jaki dostałeś błąd? Podaj cały kod.
/edit:
Gotowca nie dostaniesz. Możemy ci najwyżej pomóc w napisaniu programu - coś podpowiedzieć. |
|
» 2013-05-06 00:17:34 Jaki dostałeś błąd? Podaj cały kod. |
#include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main();
cout << "Podaj tekst ktory zostanie zamieniony na szyfr " << endl << endl;
cin.ignore(); getline( cin, szyf ? r );
for( int z = 0; z < szyfr.length(); z ?++ ) { cout <<( int ) szyfr[ z ] << " "; }
system( "pause" ); return 0;
|
|
usmiech |
» 2013-05-06 00:21:40 Zrob tak... zapomnij o zdaniu, wykorzystaj podpowiedz i rob konwersje z char na int i zobaczysz co kompilator pokaze. Jesli zamienisz /jak w tym przykadzie / char c = 'x' na int to pokaze Ci sie liczba 120, pocwicz z innymi literami np swojego imienia, porownaj z tablica z www, ktorej adres podalem....:) I mysl , powodzenia :-)))) |
|
« 1 » 2 |