Kalkulator - wyświetlają się napsiy, które nie powinny
Ostatnio zmodyfikowano 2013-05-06 20:06
Monster Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Kalkulator - wyświetlają się napsiy, które nie powinny » 2013-05-06 19:46:48 Witam. Na lekcję informatyki muszę przynieść program kalkulator. Poszukałem w kursach i trochę pozmieniałem, oto kod: #include <iostream> void kalkulator() { std::cout << "1. Dodawanie" << std::endl; std::cout << "2. Odejmowanie" << std::endl << std::endl << std::endl; }
void wybor() { std::cout << "Wybierasz:" << std::endl; std::cout << "[1] - Dodawanie" << std::endl; std::cout << "[2] - Odejmowanie" << std::endl; std::cout << "[0] - Wyjscie z programu" << std::endl << std::endl; }
void dodac() { std::cout << "Pierwsza cyfra: "; int a; std::cin >> a; std::cout << "Druga cyfra: "; int b; std::cin >> b; std::cout << "Wynik: " << a << " + " << b << " = " << a + b << std::endl; }
void dodawanie() { std::cout << "Korzystasz z progamu dodawania." << std::endl; }
void odejmowanie() { std::cout << "Korzystasz z programu odejmowania." << std::endl; }
void odjac() { std::cout << "Pierwsza cyfra: "; int c; std::cin >> c; std::cout << "Druga cyfra: "; int d; std::cin >> d; std::cout << "Wynik: " << c << "-" << d << "=" << c - d << std::endl; }
int main() { std::cout << "W programie sa dostepne nastepujace opcje:" << std::endl; kalkulator(); int liczba; do { wybor(); std::cin >> liczba; switch( liczba ) { case 1: dodawanie(); dodac(); case 2: odejmowanie(); break; default: break; } } while( liczba != 0 ); return 0; } Uruchamiam program, wpisuję Pierwszą cyfrę:, Drugą cyfrę: i uzyskuje wynik jaki powinien być, ale pod spodem pojawia się napis "Korzystasz z programu odejmowania". Bym był wdzięczny gdyby ktoś mi napisał co źle robię :) Z góry thx. |
|
Berux |
» 2013-05-06 19:49:33 Tam gdzie się kończą case'y wstaw break; i będzie git. |
|
» 2013-05-06 19:57:27 Ok, działa :) Wielkie dzięki.
Nie chce zakładać nowego tematu i mam pytanie czy da się przekształcić kod aby: Gdy wybiorę np. Dodawanie. Następnie napiszę 2, drugą cyfrę 3 i jak wyjdzie wynik, to bym chciał, żeby też była opcja powtórz (na pierwszym miejscu). Tak samo z odejmowaniem?
I jeszcze coś.
Czy da się tak zrobić, jak ktoś wpisze zamiast cyfry jakiś tekst. To aby wyskoczyło "Proszę wpisać cyfrę i ponownie przekierowało do wpisania Pierwszej cyfry? |
|
Berux |
» 2013-05-06 20:01:04 |
|
» 2013-05-06 20:06:25 Jeszcze raz Wielkie Dzięki :)
Temat do zamknięcia |
|
« 1 » |