[lekcja 14] - Problem z zadaniem domowym
Ostatnio zmodyfikowano 2013-05-08 19:38
Fley Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[lekcja 14] - Problem z zadaniem domowym » 2013-05-08 18:03:50 #include <iostream> using namespace std;
int main() { int liczba_1, liczba_2; char dzialanie; cout << "Podaj dwie liczby : " << endl; cin >> liczba_1, liczba_2; cout << "Podaj dzialanie (+; -; *; /;)" << endl; cin >> dzialanie; switch( dzialanie ) { case '-': cout << "Wynikiem odejmowania jest " << liczba_1 - liczba_2 << endl; break; case '+': cout << "Wynikiem dodawania jest " << liczba_1 + liczba_2 << endl; break; case '*': cout << "Wynikiem mnożenia jest " << liczba_1 * liczba_2 << endl; break; case '/': cout << "Wynikiem dzielenia jest " << liczba_1 / liczba_2 << endl; break; } return 0; }
Tu jest mój kod, czy ktoś mógłby mi powiedzieć co robię źle, a dokładniej dlaczego po wpisaniu liczb nie mogę wybrać działania tylko program się kończy? |
|
Gucio3012 |
» 2013-05-08 19:17:16 Bawię sie z C od wczoraj ale myślę, że namieszałeś z funkcją "std::cin". Ja zrobiłbym to tak: #include <iostream> using namespace std;
int main() { int liczba_1, liczba_2; char dzialanie; cout << "Podaj liczbe 1: " << endl; cin >> liczba_1; cout << "Podaj liczbe 2: " << endl; cin >> liczba_2; cout << "Podaj dzialanie (+; -; *; /;)" << endl; cin >> dzialanie; switch( dzialanie ) { case '-': cout << "Wynikiem odejmowania jest " << liczba_1 - liczba_2 << endl; break; case '+': cout << "Wynikiem dodawania jest " << liczba_1 + liczba_2 << endl; break; case '*': cout << "Wynikiem mnożenia jest " << liczba_1 * liczba_2 << endl; break; case '/': cout << "Wynikiem dzielenia jest " << liczba_1 / liczba_2 << endl; break; } return 0; }
|
|
Fley Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-05-08 19:38:13 Dzięki, już się skminiłem gdzie jest błąd. |
|
« 1 » |