Zakaz wczytywania liter w kalkulatorze
Ostatnio zmodyfikowano 2013-05-10 17:33
akwes |
» 2013-05-09 16:43:21 @kubawal, źle. Pomyśl o priorytecie operatorów. |
|
pekfos |
» 2013-05-09 16:45:08 Jak już, to.. int liczba; while( !( cin >> liczba ) ) { cout << "Proszę podać liczbę!"; cin.clear(); cin.sync(); } @down: fixed ;) |
|
akwes |
» 2013-05-09 16:47:32 @pekfos:
cin << liczba cout << "Proszę podać liczbę!"; | Hm... :P ? No i pobieranie jest przed pytaniem, może to być niewygodne ;> No ale autor tematu powinien już wiedzieć co ma zrobić, chyba lepiej niż żeby dawać gotowca. @down, no, nadgorliwym zbyt :) |
|
pekfos |
» 2013-05-09 16:52:50 No i pobieranie jest przed pytaniem, może to być niewygodne ;> |
"Proszę podać liczbę !" to raczej nie pytanie, a komunikat błędu ;) |
|
Monster Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-05-09 21:13:35 Nie wiem czemu ale ja nadal tego nie czaję :/ A bym nie chciał gotowca, ponieważ z tego się nie nauczę. Jest może jakaś osoba na forum, która ma cierpliwość, żeby mi to wytłumaczyć? :) |
|
kubek3898 |
» 2013-05-09 22:27:32 A nie prosciej po prostu funkcje np. void fff() { if( !cin.good() ) { cin.clear(); cin.sync(); } }
Dalej w kodzie po wpisaniu potencjalnej litery: fff(); tylko zapetl by wracalo przy zlym podaniu. |
|
usmiech |
» 2013-05-10 01:29:41 Mozna to zrobic , ale to pewnie bedzie macro../ to macro sprawdza czy wprowadzone znaki to cyfry, czy tez charaktery.. no literki :)/ Nie chce mi sie jednak tego tlumaczyc. Jesli chcesz z tym sam powalczyc moge dac linka do stronki, ale jezyk angielski, pozdrawiam :-) ps Moim zdaniem to jednak lepiej napisac tak program, zeby nie trzeba bylo stosowac tych macro... Uwazam, ze za mocno rozbudowales ten program... postaraj sie lepiej wykorzystac biblioteki c ++ :-) cos zamieszcze... warto to przemyslec :) ciach, ciach, kontenery mieszające mają mały związek z obsługą strumienia wejściowego |
oki..... to tylko byl plik header.....uzywajac go nie trzeba wpisywac innych #include....:) W sumie to jest prostsze wyjscie, ale nie analizowalem dokladnie Twojego kodu. Pamietam jak mialem podobny klopot , bodajze z programem kamien, papier, nozyce... i tez wysypywal mi sie program jak user wpisal sobie literke lub cus innego.. Zmienilem typ wprowadzanych przez uuzytkownika z int na char i default w switch pisal, ze nie rozpoznaje znaku, i bylo juz oki :) |
|
dragranis |
» 2013-05-10 17:29:33 Wczytaj dane jako tablica charów,skonwertuj do int i wykonuj tą operację tak długo aż wpisane dane będą z zakresu powiedzmy -2 mld do +2 mld. to działa :D |
|
1 « 2 » 3 |