[Lekcja 14] Kalkulator z pracy domowej
Ostatnio zmodyfikowano 2013-05-26 01:42
MajorKoening Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 14] Kalkulator z pracy domowej » 2013-05-20 11:25:42 Witam! Czy o takie rozwiązanie tego zadania chodziło? #include <iostream>
int main() { float liczba, liczba1; std::cout << "wpisz liczbe" << std::endl; std::cin >> liczba; std::cin >> liczba1; std::cout << "Wynik dodawania to= " <<( liczba + liczba1 ) << std::endl; std::cout << "Wynik odejmowania to= " <<( liczba - liczba1 ) << std::endl; std::cout << "Wynik mnozenia to= " <<( liczba * liczba1 ) << std::endl; std::cout << "wynik dzielenia to= " <<( liczba / liczba1 ) << std::endl; }
|
|
Berux |
» 2013-05-20 11:51:22 Nie nie chodziło o to. Musisz zrobić kalkulator, gdzie wczytasz od użytkownika dwie liczby oraz numer działania, które chce wykonać na tych liczbach. Potem obsługujesz odpowiednie działania za pomocą instrukcji warunkowej switch...case.
Powodzenia. Berux xD |
|
MajorKoening Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-05-20 14:20:35 Teraz poprawiłem. Lepiej? #include <iostream>
int main() { int liczba, liczba1, znak; std::cout << "wpisz dwie liczby na ktorych chcesz wykonac dzialanie" << std::endl; std::cin >> liczba; std::cin >> liczba1; std::cout << "Podaj rodzaj dzialania jakie chcesz wykonac" << std::endl; std::cout << "Wcisnij 1 zeby dodac" << std::endl; std::cout << "Wcisnij 2 zeby odjac" << std::endl; std::cout << "Wcisnij 3 zeby pomnozyc" << std::endl; std::cout << "Wcisnij 4 zeby podzielic" << std::endl; std::cin >> znak; switch( znak ) { case 1: std::cout << "Wynik dodawania to= " <<( liczba + liczba1 ) << std::endl; break; case 2: std::cout << "Wynik odejmowania to= " <<( liczba - liczba1 ) << std::endl; break; case 3: std::cout << "Wynik mnozenia to= " <<( liczba * liczba1 ) << std::endl; break; case 4: std::cout << "wynik dzielenia to= " <<( liczba / liczba1 ) << std::endl; } } P.S Nie wiem jak wziąć ten tekst w ramke xD |
|
pekfos |
» 2013-05-20 14:28:37 Porównaj funkcjonalność twojego programu z treścią zadania. Nie wiem jak wziąć ten tekst w ramke |
[cpp][/cpp] Reszta tu: Kurs STC |
|
DejaVu |
» 2013-05-26 01:42:16 Na zakończenie jeszcze dodam: |
|
« 1 » |