johnyjj2 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[OpenMP] równoległe obliczenia » 2013-06-03 22:46:15 Cześć, usiłuję zrównoleglić prosty program przy użyciu OpenMP: #include "stdafx.h" #include <omp.h>
static long num_steps = 100000; double step; void main() { int i; double x, pi, sum = 0.0; step = 1.0 /( double ) num_steps; #pragma omp parallel for private(x) reduction(+:sum) schedule(static,1) for( i = 1; i <= num_steps; i++ ) { x =( i - 0.5 ) * step; sum = sum + 4.0 /( 1.0 + x * x ); } pi = step * sum; printf( "Policzono: ", pi ); while( 1 ) { if( 'n' == getchar() ) break; } } Dodałem dyrektywę pragma omp, gdzie zmienną prywatną jest x, jednak pod koniec wykonania aplikacji widzę w konsoli tylko "Policzono: " i niczego więcej. Na czym polega błąd? Pozdrawiam! |
|
DejaVu |
» 2013-06-04 00:36:47 printf( "Policzono: ", pi );
:) printf( "Policzono: %f\n", pi );
:D printf |
|
» 2013-06-05 19:51:56 Dzięki :) chyba już byłem za bardzo zmęczony, jak pisałem ten kod :P Chciałbym teraz wykorzystać inne metody zrównoleglenia. Mam taki kod: #include "stdafx.h" #include <omp.h>
static long num_steps = 100000;
void main() { double x, sum; double step = 1.0 /( double ) num_steps; double pi; #pragma omp parallel private(x,sum, step) { int i; sum = 0.0; #pragma omp for schedule(static,1) for( i = 1; i <= num_steps; i++ ) { x =( i - 0.5 ) * step; sum = sum + 4.0 /( 1.0 + x * x ); } #pragma omp critical pi = step * sum; } printf( "Policzono: %f\n", pi ); while( 1 ) { if( 'n' == getchar() ) break; } } Problem w tym, że ciągle dostaję informację, że step nie jest zainicjalizowny. Widzę jednak w debuggerze, że po wykonaniu linii "step = 1.0 /(double) num_steps;" wartość się zmienia na: step = 1.0000000000000001e-005. Co tym razem może być źle :) (dlaczego twierdzi, że step nie jest zainicjalizowany)? Chciałbym wykorzystać kilka różnych metod do zrównoleglenia, np. * program SPMD używając tylko parallel region, => to zrobiłem w pierwszym poście (dodałem "Yes (/openmp)" w "OpenMP support" w Visual Studio oraz wyświetla się prawidłowe przybliżenie pi) * używając work sharing construct (jest ich więcej), => to próbuję zrobić teraz (na podstawie trzeciego przykładu z: http://en.wikipedia.org/wiki /OpenMP#Clauses_in_work-sharing_constructs_.28in_C.2FC.2B.2B.29) * używając private, reduction oraz worksharing construct. Pozdrawiam! |
|
» 2013-06-06 21:04:22 Cześć, trochę zmodyfikowałem kod i usunąłem 'step' z 'private': private(x,sum) Teraz aplikacja się kompiluje i wykonuje, jednak na końcu otrzymuję Policzono: 1.570801, czyli połowę wartości. Na co powinienem zwrócić uwagę, aby wynik był prawidłowy? (Podejrzewam, że dalej w niewłaściwy sposób są uwzględnione zmienne prywatne dla wątku i publiczne dla programu). Pozdrawiam! |
|
DejaVu |
» 2013-06-06 21:16:31 long sum = 0, loc_sum;
#pragma omp parallel private(w,loc_sum) { loc_sum = 0; #pragma omp for schedule(static,1) for( i = 0; i < N; i++ ) { w = i * i; loc_sum = loc_sum + w * a[ i ]; } #pragma omp critical sum = sum + loc_sum; } printf( "\n %li", sum );
To jest kod ze strony, którą sam podałeś... trzeba popatrzeć czy są jakieś różnice - albo przeczytać jakiś kurs. /edit: Powyższa linijka lipnie wygląda. |
|
DejaVu |
» 2013-06-06 23:03:42 A tak w ogóle to ja bym w pierwszej kolejności skoncentrował się na pisaniu prostych algorytmów do wyliczania czegokolwiek z użyciem obliczeń równoległych po to, aby zrozumieć jak coś działa i jak należy narzędzia używać. Obecnie nie wiesz nic tj. nie wiesz czy wykonujesz poprawnie obliczenia ani nie wiesz czy prawidłowo wykorzystałeś operacje do zrównoleglenia aplikacji.
/edit: Dodam jeszcze, że w 99% nie opłaca się tworzyć algorytmów równoległych, bo i tak większość osób ma procesory dwurdzeniowe, więc maksymalnie możesz podwoić szybkość obliczeń, a nieumiejętnie pisząc aplikację możesz nawet ją spowolnić bardziej, niż gdyby był to algorytm sekwencyjny/jednowątkowy. No chyba, że czerpiesz z tego walory edukacyjne to jak najbardziej warto poznać tą stronę medalu :) |
|
« 1 » |