Zmuszanie kompilatora do przeszukania biblioteki
Ostatnio zmodyfikowano 2013-06-04 16:58
avocado20 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zmuszanie kompilatora do przeszukania biblioteki » 2013-06-04 12:53:43 #include <iostream> #include <cmath> int main() { using namespace std; double arena; cout << "licza pierwiastkowana" << endl; cin >> arena; double x; x = sqrt( arena ); cout << "odpowiada to kwadratowi o boku " << arena << " metra" << endl; return 0; } Powyższy kod nie działa w Codeblocku (podłączonego pod kompilator MinGW). Kompilator pokazuje "cannot find -lcmath" Prawdopodobna przyczyna jest taka, że podpięcie biblioteki cmath nie zmusiło kompilatora to jej przeszukania. Pytanie brzmi: jak zmusić Codeblocka, żeby poszukał sqrt w cmath. |
|
cyklopek11 |
» 2013-06-04 13:41:39 cmath jest standardową biblioteką, więc nie trzeba nic takiego ustawiać w opcjach linkera jak -lcmath. Wywal to. Jeśli zaś Twój linker (mając #include <cmath>) nie znajduje standardowej biblioteki cmath to wiedz, że coś niedobrego jest z nim :-) |
|
avocado20 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
linker » 2013-06-04 16:58:28 Byłem przekonany, że było dobrze, ale jednak miałeś rację - albo ja byłem ślepy, albo... nie znam innej możliwości:-) Do zamknięcia. |
|
« 1 » |