Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

[c++, PHP] Program ma aktywować siebie przez sieć - jak się do tego zabrać.

Ostatnio zmodyfikowano 2013-06-04 15:34
Autor Wiadomość
cyklopek11
Temat założony przez niniejszego użytkownika
[c++, PHP] Program ma aktywować siebie przez sieć - jak się do tego zabrać.
» 2013-06-04 13:34:03
Moim celem jest poznanie podstaw implementacji (czyli jak to zrobić) prostego programu napisanego w c++, który komunikuje się z serwerem, a następnie aktywuje siebie. Chciałbym, aby kwestia bezpieczeństwa danych na razie nie była aż tak brana pod uwagę.
Program miałby wysyłać powiedzmy dane będące serialem (na początek powiedzmy int) a na serwerze miałoby to być weryfikowane i w przypadku poprawnego seriala, serwer miałby odsyłać ciąg danych, które w moim programie byłyby zapisywane do tablicy char (powtarzam nie zwracamy teraz uwagę na bezpieczeństwo) i dalej to już sprawa kodu c++.
Ponieważ w sprawach "sieciowych" jestem kiepski, zwracam się z zapytaniem, od czego rozpocząć przygodę w takiej tematyce?
Rozumiem, że do tego celu trzeba byłoby znać:

- sockety
- PHP

Jaki musiałby być serwer do tego celu? Standardowy (PHP, bazy danych itd) jaki oferują firmy hostingowe czy serwer dedykowany?
Czy darmowe serwery zapewniałyby (na początek przygody) taką możliwość?
Wiem, że temat aktywacji przez internet to skomplikowana sprawa (i na wielu forach radzą dać sobie z tym spokój), ale od czegoś trzeba wystartować w tym temacie.
P-84802
xevuel
» 2013-06-04 15:34:08
Jaki musiałby być serwer do tego celu?
To jest obojętne. Ty potrzebujesz języka skryptowego który odpyta bazę danych, czy serial się zgadza. Czyli standardowe połączenie PHP+MySQL (są i inne - te jednak są oferowane praktycznie na każdym hostingu).

Czy darmowe serwery zapewniałyby (na początek przygody) taką możliwość?
Tak. A na początek przygody najlepszy będzie 127.0.0.1 ;)

Wiem, że temat aktywacji przez internet to skomplikowana sprawa
Nie sądzę. Komplikacje zaczną się dopiero wtedy, gdy będziesz chciał to odpowiednio zabezpieczyć.

Ogólnie na start polecam http://helion.pl/ksiazki /php-i-mysql-tworzenie-stron-www-vademecum-profesjonalisty-wydanie-czwarte-luke-welling-laura-thomson,phms4v.htm + na własną rękę poznać HTTP.
P-84805
« 1 »
  Strona 1 z 1