Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Wczytywanie oczekiwanego typu zmiennych.

Ostatnio zmodyfikowano 2013-06-12 12:45
Autor Wiadomość
obi2exe
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2013-06-11 22:29:47
Wszyscy odpowiadacie na moje pytanie w półsłówkach, przez co nie specjalnie mogę znaleźć rozwiązanie dostosowane do tego co dobrze rozumiem. Wiem, że chcecie mnie nakierować, ale to nie przyniesie efektu. W kursie nie doszedłem jeszcze do zmiennej STRING, a nie chcę wychodzić przed kolejność nauki zaproponowanej przez autora poradnika. Wyrażenie std::getline(cin,sTekst); nie wiele mi mówi, przez co stosowanie tego schematu staje się w moich rękach bezużyteczne. Chodzi mi o gotowe kilka linijek w kodzie, które ktoś mógłby mi doklepać. Gotowy skrypt to najlepsze rozwiązanie w tym etapie mojego "programowania". Wiem, że to żadna nauka ale tylko tak mogę w spokoju przejść do kolejnych tematów poradnika i poszerzyć wiedzę w tym zagadnieniu.
P-85403
DejaVu
» 2013-06-11 23:38:57
Wyjdź z założenia, że jeżeli aplikacja poprawnie się zachowuje przy całkowicie błędnych danych (wprowadzony tekst) to również poprawnie zabezpieczyłeś program. To, że strumień poprawnie wczyta liczbę całkowitą, gdy będzie to wartość rzeczywista, a nawet zakończona literami to powinieneś olać na swoim poziomie wiedzy (bo taką własność ma strumień wejściowy i tego w prosty sposób nie przeskoczysz). Ważne, aby rozumieć podstawy tj. jak się robi pętle i o co chodzi w zabezpieczaniu aplikacji przed nieprawidłowymi danymi. Wraz z kolejnymi rozdziałami nauczysz się nowych rzeczy, które umożliwią Ci pisanie lepszych programów. Gotowiec nic Ci nie da, skoro jak sam napisałeś linijka std::getline nic Ci nie mówi, a jest ona omówiona w dalszej części kursu...
P-85407
obi2exe
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2013-06-12 12:45:28
W takim wypadku wypada podziękować wszystkim, którzy chcieli pomóc i zamknąć temat:)
P-85420
1 2 « 3 »
Poprzednia strona Strona 3 z 3