C++ Dzielenie ułamków zwykłych.
Ostatnio zmodyfikowano 2013-06-13 19:56
killjoy |
» 2013-06-13 18:52:40 To pokaż co teraz masz, to powiem Ci co jest źle. |
|
Cariel Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-06-13 18:54:15 To jest tam coś jeszcze źle?! Liczyłam, że jednak coś potrafię... #include <iostream> #include <math.h> #include <stdio.h> #include <conio.h>
using namespace std;
class Ulamek { private: int licz, mian; public: Ulamek() { licz = 1; mian = 1; } Ulamek( int x, int y ) : licz( x ) , mian( y ) { } void wypisz(); void skroc(); void operator +( Ulamek a ); void operator -( Ulamek a ); void operator *( Ulamek a ); void operator /( Ulamek a ); };
void Ulamek::skroc() { int a = abs( licz ); int b = abs( mian ); int c; while( b != 0 ) { c = a % b; a = b; b = c; } licz = licz / a; mian = mian / a; }
void Ulamek::wypisz() { skroc(); cout << licz << "/" << mian << endl; }
void Ulamek::operator +( Ulamek a ) { if( mian == a.mian ) { cout <<( licz + a.licz ) << "/" << mian << endl; } else cout <<( licz * a.mian ) +( a.licz * mian ) << "/" <<( mian * a.mian ) << endl; }
void Ulamek::operator -( Ulamek a ) { if( mian == a.mian ) { cout <<( licz - a.licz ) << "/" << mian << endl; } else cout <<( licz * a.mian ) -( a.licz * mian ) << "/" <<( mian * a.mian ) << endl; }
void Ulamek::operator *( Ulamek a ) { cout <<( licz * a.licz ) << "/" <<( mian * a.mian ) << endl; }
void Ulamek::operator /( Ulamek a ) { cout <<( licz * a.mian ) << "/" <<( mian * a.licz ) << endl; }
int main() { Ulamek u1( 4, 8 ); Ulamek u2( 5, 15 ); u1.wypisz(); cout << endl; u2.wypisz(); cout << endl; cout << "Wynik dodawania dwoch ulamkow: "; u1 + u2; cout << "Wynik odejmowania dwoch ulamkow: "; u1 - u2; u2 - u1; cout << "Wynik mnozenia dwoch ulamkow: "; u1 * u2; cout << "Wynik dzielenia dwoch ulamkow: "; u1 / u2; u2 / u1; system( "pause" ); return 0; }
|
|
killjoy |
» 2013-06-13 18:58:49 Widzisz, u mnie śmiga(jednak coś potrafisz :D), jak to Ci nie działa to jedyne co mi do głowy przychodzi to to żeby przebudować projekt, a nie skompilować. |
|
» 2013-06-13 19:03:07 Na szczęście i u mnie działa :D Ale niewykluczone, że znowu tu zajrzę, bo mam coś jeszcze do napisania... |
|
» 2013-06-13 19:42:58 Wybacz mi moją bezpośredniość i brak manier, ale czy nie masz ochoty pomóc mi z jeszcze jednym programem? Nie chciałabym zakładać kolejnego tematu i pokazywać światu moją kobiecą niezaradność. Gdybyś się nudził: << removed - problemy rozwiązujemy na forum >> ;)
*A może chciałam umówić się na randkę i dlatego podałam e-mail? |
|
killjoy |
» 2013-06-13 19:53:27 Forum zostało stworzone między innymi po to aby pomagać w kodzeniu, więc nie wiem czego tu się wstydzić (widziałem tu już gorszych od Ciebie :D), pomóc mogę (wszak programiści to jedna wielka rodzina), ale nie mam zamiaru pisać gotowców. Tyle ode mnie. |
|
» 2013-06-13 19:56:58 Gorszych ode mnie? Wątpię. Co do gotowców: kod właściwie jest już napisany, muszę tylko dodać funkcję. Naprowadzanie mnie raczej nic nie da, bo moje poznanie tematu ograniczyło się jedynie do jego liźnięcia, tak więc siedzę i wpatruję się w ekran. |
|
1 « 2 » |