Mały problem ze wczytywaniem zmiennych w funkcji
Ostatnio zmodyfikowano 2013-06-26 22:44
Proleks Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-06-26 22:29:00 Hmm wskaźnik na int to : int * tablica int tablica[] tak ? zrobiłem taki narazie program który niestety nie działa do końca :p Liczę na was : #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
using namespace std;
int wylosuj_liczby( int * tablica, int a ) { int licznik = 0; do { tablica[ licznik ] =(( rand() % 7 ) + 4 ); } while( licznik < 999 ); }
int wypisz_liczby( int * tablica, int b ) { int licznik = 0; cout << tablica[ licznik ] << " , "; licznik++; }
int main() { int tablica[ 999 ]; wylosuj_liczby( tablica, 999 ); wypisz_liczby( tablica, 999 ); system( "pause" ); return 0; }
|
|
pekfos |
» 2013-06-26 22:31:14 Strzelam, że wylosuj_liczby() zawiesza program, bo licznik nie jest modyfikowany, a wypisz_liczby() wypisuje jedną, bo nie ma pętli. |
|
Proleks Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-06-26 22:41:39 Ok powoli kumam o co kaman :p ale teraz znowu :/ nie wiem jak ma mi obliczyć isuma bo o ile się nie mylę on musi teraz pobrać tablice z wylosuj_liczby ,żeby mógł to obliczyć :p help Kodzik co zrobiłem #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
using namespace std;
int wylosuj_liczby( int tablica[], int a ) { int licznik = 0; do { tablica[ licznik ] =(( rand() % 7 ) + 4 ); licznik++; } while( licznik < 999 ); }
int wypisz_liczby( int tablica[], int b ) { int licznik = 0; do { cout << tablica[ licznik ] << " , "; licznik++; } while( licznik < 999 ); cout << endl; }
int obliczsume( tablica[], int isuma ) { do { int licznik = 0; isuma = isuma + tablica[ licznik ]; licznik++; } while( licznik < 999 ) }
int main() { int tablica[ 999 ]; wylosuj_liczby( tablica, 999 ); wypisz_liczby( tablica, 999 ); int isuma = obliczsume( tablica, 999 ) cout << "Suma tych liczb wynosi " << isuma << endl; system( "pause" ); return 0; }
|
|
pekfos |
» 2013-06-26 22:44:08 Nie podałeś typu elementu tablicy w argumencie, nie zwracasz wyniku i po co jako wartość początkową sumy przekazujesz rozmiar tablicy? Po co we wszystkich funkcjach przekazujesz rozmiar tablicy, skoro masz na sztywno wbite 999? |
|
1 « 2 » |