[SFML 2.0] Nie ładuje tekstury do obiektu.
Ostatnio zmodyfikowano 2013-07-01 21:47
Rafi Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[SFML 2.0] Nie ładuje tekstury do obiektu. » 2013-07-01 17:51:55 Witam, ucząc się tej biblioteki, napisałem prosty programik poruszający kwadratem. Tyle że ta tekstura nie chce się załadować (próbowałem już podawać pełną ścieżkę, zresztą obrazek znajduje się w tym samym folderze co plik exe). Oto kod #include <SFML/Graphics.hpp>
int main() { sf::RenderWindow oknoAplikacji( sf::VideoMode( 600, 600, 32 ), "Kurs SFML - http://cpp0x.pl" ); sf::Sprite ksztalt; ksztalt.scale( 0.5, 0.5 ); sf::Texture tekstura; if( !tekstura.loadFromFile( "drewno.bmp" ) ) { return - 1; } ksztalt.setTexture( tekstura ); while( oknoAplikacji.isOpen() ) { sf::Event zdarzenie; while( oknoAplikacji.pollEvent( zdarzenie ) ) { if( zdarzenie.type == sf::Event::Closed ) oknoAplikacji.close(); if( zdarzenie.type == sf::Event::KeyPressed && zdarzenie.key.code == sf::Keyboard::Escape ) oknoAplikacji.close(); if( zdarzenie.type == sf::Event::KeyPressed && zdarzenie.key.code == sf::Keyboard::Up ) ksztalt.move( 0, - 50 ); if( zdarzenie.type == sf::Event::KeyPressed && zdarzenie.key.code == sf::Keyboard::Down ) ksztalt.move( 0, 50 ); if( zdarzenie.type == sf::Event::KeyPressed && zdarzenie.key.code == sf::Keyboard::Left ) ksztalt.move( - 50, 0 ); if( zdarzenie.type == sf::Event::KeyPressed && zdarzenie.key.code == sf::Keyboard::Right ) ksztalt.move( 50, 0 ); if( zdarzenie.type == sf::Event::KeyPressed && zdarzenie.key.code == sf::Keyboard::R ) ksztalt.setPosition( 300, 300 ); } oknoAplikacji.clear( sf::Color::Black ); oknoAplikacji.draw( ksztalt ); oknoAplikacji.display(); } return 0; }
PS. oczywiście biblioteka działa prawidłowo. |
|
pekfos |
» 2013-07-01 17:52:47 A to na pewno drewno.bmp? |
|
» 2013-07-01 20:35:55 Tak, zresztą testowałem też to na png. |
|
akwes |
» 2013-07-01 20:43:56 Jak to nie chce się załadować?
Rozumiem, że program Ci tylko miga? |
|
Berux |
» 2013-07-01 20:56:17 /edit:
Spróbuj odpalić program z folderu bin, nie z IDE (no chyba, że tak robisz), albo spróbuj wrzucić kopię tego samego obrazka również do folderu z projektem :) |
|
» 2013-07-01 21:40:31 @Berux Dzięki, odpalenie z pliku exe z folderu bin faktycznie pomogło :) Chociaż, ciekawy jestem, dlaczego nie mogę zrobić z IDE. |
|
Berux |
» 2013-07-01 21:47:03 Ponieważ pliku graficznego nie masz w folderze z projektem, tylko z plikiem exe. Żeby zrobić tak, abyś mógł otwierać także przez IDE - umieść kopię tego samego pliku graficznego (nie skrót) w folderze z projektem.
Cieszę się, że pomogłem :) |
|
« 1 » |