Funkcja blokująca wpisywanie liter
Ostatnio zmodyfikowano 2013-07-05 11:40
Michael6 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Funkcja blokująca wpisywanie liter » 2013-07-04 20:13:30 Witam, w trakcie pisania programu prostej funkcji matematycznej spotkałem się z małym problemem. Mój kod programu wygląda tak: #include <iostream> using namespace std; int main() { cout << "Czy potrafisz rozwiazac takie rownanie?" << endl; cout << "a + b - c * d dla:" << endl; cout << "a = 7" << endl; cout << "b = 7" << endl; cout << "c = 7" << endl; cout << "d = 2" << endl; const int wynik( 0 ); int podanyWynik; do { cout << "Podaj wynik" << endl; cin >> podanyWynik; if( podanyWynik == wynik ) { cout << "Poprawnie." << endl; } else { cout << "Zle" << endl; } } while( podanyWynik != wynik ); cout << "Koniec programu :)" << endl; return 0; } W momencie wpisania jakieś litery zamiast liczby program wpada w niekończącą się pętle. Jaka funkcja blokuje coś takiego, że można wpisywać albo same liczby, albo same litery? Kombinowałem z funkcją false/true ale to raczej nie ma sensu w tym programie. |
|
pekfos |
» 2013-07-04 20:16:06 Obsługa strumienia wejściowegoKombinowałem z funkcją false/true ale to raczej nie ma sensu w tym programie. |
To w ogóle nie ma sensu, bo nie ma takiej funkcji. |
|
» 2013-07-04 20:20:20 No... chodzi mi o typ zmiennej bool, powinieneś się domyślić. |
|
pekfos |
» 2013-07-04 20:24:36 No... chodzi mi o typ zmiennej bool, powinieneś się domyślić. |
"Zjadłem budyń. No, chodziło mi, że umyłem ręce, powinieneś się domyślić.." |
|
» 2013-07-04 20:25:30 suche ^^ |
|
Berux |
» 2013-07-04 21:43:17 const int wynik( 0 ); coś chyba tutaj jest nie tak :P To nie funkcja :) Zmień na: const int wynik = 0; i powinno być dobrze. Btw Jakim cudem to się skompilowało :O |
|
pekfos |
» 2013-07-04 22:36:33 Zmień na: const int wynik = 0; i powinno być dobrze. |
Bez znaczenia. A dobrze będzie, jak autor tematu przeczyta lekcję, do której podałem link. Tam jest rozwiązanie. To by było na tyle w tym temacie.. Btw Jakim cudem to się skompilowało :O |
Bo to jest poprawne? |
|
» 2013-07-05 11:26:24 Wrzucam do programu to: cout << "Czy udalo sie wczytac? " << cin.good() << endl; cout << "Czy cos nawalilo? " << cin.fail() << endl; i po wpisaniu litery zamiast liczby nadal wpada w pętle. Dobra, do zamknięcia, jakoś przeżyje. |
|
« 1 » 2 |