zad. domowe Lekcja 16 - Pseudolosowe liczby całkowite
Ostatnio zmodyfikowano 2013-07-07 20:01
darius Temat założony przez niniejszego użytkownika |
zad. domowe Lekcja 16 - Pseudolosowe liczby całkowite » 2013-07-07 18:54:34 Witam Mam problem z zadaniem domowym z w/w lekcji. Ponieważ gdy wpisuje liczbę to wyskakuje mi - 'Podales za mala liczbe!' i program sie zamyka.. a ja chciałbym żeby powracało do wpisywania liczby i dalszej próby... #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
using namespace std;
int main() { srand( time( NULL ) ); int liczba1; cout << "Wylosowalismy dana liczbe! Sprobuj zgadnac jaka ta liczba!" << endl; int liczba =( rand() % 1000 ) + 1; cout << "Wpisz liczbe: " << endl; cin >> liczba1; cin.clear(); cin.sync(); if( liczba1 < liczba ) do { cout << "Podales za mala liczbe!" << endl; } while( liczba1 > liczba ); if( liczba1 > liczba ) do { cout << "Podales za wysoka liczbe!" << endl; } while( liczba1 < liczba ); if( liczba1 == liczba ) do { cout << "BRAWO! Trafiles! Liczba wylosowana to: " << liczba << endl; } while( liczba1 == liczba ); return 0; } |
|
jsc |
» 2013-07-07 19:26:16 Źle skonstruowałeś pętle. |
|
1234Marcineq |
Poprawiłem Ci program. » 2013-07-07 19:54:54 #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
using namespace std;
int main() { srand( time( NULL ) ); int liczba1; cout << "Wylosowalismy dana liczbe! Sprobuj zgadnac jaka ta liczba!" << endl; int liczba =( rand() % 1000 ) + 1; while( liczba1 != liczba ) { cout << "Wpisz liczbe: " << endl; cin >> liczba1; if( liczba1 < liczba ) { cout << "Podales za mala liczbe!" << endl; } if( liczba1 > liczba ) { cout << "Podales za wysoka liczbe!" << endl; } if( liczba1 == liczba ) { cout << "BRAWO! Trafiles! Liczba wylosowana to: " << liczba << endl; } } system( "Pause" ); return 0; }
|
|
darius Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-07-07 20:01:59 Dziękuję za program. Jednak trochę źle skonstruowałem tą pentlę ;/ Ale już przynajmniej wiem gdzie był błąd.
|
|
« 1 » |