[C/C++] Szybkość wykonywania operacji
Ostatnio zmodyfikowano 2013-07-11 20:44
Thud |
» 2013-07-11 18:17:21 Ej! Ej! Ej! Na początku tamtego mojego postu była adnotacja, że to CIEKAWOSTKA. Autorze tematu, nie sugeruj się. ;) |
|
pekfos |
» 2013-07-11 19:31:38 Poza tym TO JEST sprawdzenie warunku. |
W kodzie? Tak. Ale to nie znaczy, że skompilowany program będzie sprawdzał taki warunek. Jeżeli próbujesz optymalizować instrukcje, a nie algorytm to znaczy, że nie wiesz na czym polega optymalizacja :) |
Optymalizowanie instrukcji to też jest optymalizacja. Niektóre operacje są wolne, a inne szybsze. Oszczędzając kilka cykli w kluczowym miejscu programu, można go odczuwalnie przyspieszyć (Zwłaszcza na mniej wydajnych platformach). |
|
DejaVu |
» 2013-07-11 20:44:32 Oszczędzając kilka cykli w kluczowym miejscu programu, można go odczuwalnie przyspieszyć (Zwłaszcza na mniej wydajnych platformach).
|
To, że aplikacja będzie szybciej działała na Twoim komputerze nie oznacza wcale, że będzie szybsza na innym procesorze. Swego czasu bawiłem się w optymalizowanie kodu w asmie i porównywałem czasy wykonania algorytmów na różnych komputerach - efekt był taki, że to co szybsze było na Intelu było wolniejsze na AMD i na odwrót. Współczesne kompilatory C++ lepiej zoptymalizują kod aniżeli programista i jego wydumane pomysły, więc nie ma sensu się tym w ogóle zajmować (no chyba, że będziesz pracował w Intelu i pisał sterowniki do konkretnego sprzętu - wówczas ma to sens). |
|
1 2 « 3 » |