Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

[C/C++] Szybkość wykonywania operacji

Ostatnio zmodyfikowano 2013-07-11 20:44
Autor Wiadomość
Thud
» 2013-07-11 18:17:21
Ej! Ej! Ej!
Na początku tamtego mojego postu była adnotacja, że to CIEKAWOSTKA.
Autorze tematu, nie sugeruj się. ;)
P-87573
pekfos
» 2013-07-11 19:31:38
Poza tym TO JEST sprawdzenie warunku.
W kodzie? Tak. Ale to nie znaczy, że skompilowany program będzie sprawdzał taki warunek.

Jeżeli próbujesz optymalizować instrukcje, a nie algorytm to znaczy, że nie wiesz na czym polega optymalizacja :)
Optymalizowanie instrukcji to też jest optymalizacja. Niektóre operacje są wolne, a inne szybsze. Oszczędzając kilka cykli w kluczowym miejscu programu, można go odczuwalnie przyspieszyć (Zwłaszcza na mniej wydajnych platformach).
P-87576
DejaVu
» 2013-07-11 20:44:32
Oszczędzając kilka cykli w kluczowym miejscu programu, można go odczuwalnie przyspieszyć (Zwłaszcza na mniej wydajnych platformach).
To, że aplikacja będzie szybciej działała na Twoim komputerze nie oznacza wcale, że będzie szybsza na innym procesorze. Swego czasu bawiłem się w optymalizowanie kodu w asmie i porównywałem czasy wykonania algorytmów na różnych komputerach - efekt był taki, że to co szybsze było na Intelu było wolniejsze na AMD i na odwrót. Współczesne kompilatory C++ lepiej zoptymalizują kod aniżeli programista i jego wydumane pomysły, więc nie ma sensu się tym w ogóle zajmować (no chyba, że będziesz pracował w Intelu i pisał sterowniki do konkretnego sprzętu - wówczas ma to sens).
P-87586
1 2 « 3 »
Poprzednia strona Strona 3 z 3