johny Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-07-17 22:18:26 Używając stosu na std::deque algorytm iteracyjny liczył około 0.43 sek, a używając stosu na tablicy około 0.32 sek. Rekurencyjnie nie sprawdzałem, ale raczej szybciej, musiałbym się na ubuntu przelogować, a nie chce mi się;D @pekfos To już tak rekreacyjnie chciałem coś sprawdzić, z czystej ciekawości, ile w każdym kolejnym kroku mi odkłada na stos wywoływana rekurencyjnie funkcja. Potrafię oszacować, że przy każdym wywołaniu przekazuję do funkcji 2x short + uchar oraz tworzę zmienną int , czyli gdzieś 9 bajtów. Do tego dochodzi jakiś adres powrotu? Po prostu myślałem, że da się to jakoś łatwo sprawdzić. |
|
m4tx |
» 2013-07-17 22:58:04 Prędzej coś takiego: Ale jak ten stos ma mieć rozmiar wyrażany w milionach to wstaw tam trochę większą liczbę niż 100 ;> |
|
» 2013-07-17 23:58:38 Tak wiem, że większą, 100 to tylko przykład;p Już sprawdzałem metodę resize( 100 ) i ona rozszerza kolejkę, do 100 elementów. Tylko problem w tym, że od chwili rozszerzenia, metody pop_back() i push_back() działają na setnym elemencie. Czyli jak chcę zapełniać kolejkę od pierwszego miejsca to pozostaje mi tylko at() i jakiś licznik do wskazywania na aktualny wierzchołek stosu (w tej kolejce). Skoro nie mogę używać push i pop to to wszystko traci ręce i nogi, chyba, że czegoś tu nie rozumiem:D |
|
DejaVu |
» 2013-07-18 00:02:06 std::vector < int > bla; bla.reserve( 10000000 ); bla.push_back( 123 ); bla.pop_back(); |
|
pekfos |
» 2013-07-18 12:11:57 |
|
» 2013-07-18 20:04:41 No masz rację, więcej. Zrobiłem mały eksperyment, jako że bardzo chcę to dokładnie zrozumieć. Kod: #include <iostream> #include <stdio.h>
using namespace std;
static char * poczatek; static int max_rozmiar_stosu;
int pobierzAktualnyRozmiarStosu() { char lokalna; int zwracamy =( & lokalna - poczatek ) * sizeof( lokalna ); if( zwracamy < 0 ) return - zwracamy; else return zwracamy; }
void rekurencja() { int a, b, c, d, e, f, g, h; int z = a + b + c; int AktualnyRozmiar = pobierzAktualnyRozmiarStosu(); cout << "Aktualny Rozmiar Stosu: " << AktualnyRozmiar << endl; if( AktualnyRozmiar < max_rozmiar_stosu ) { rekurencja(); } else { cout << "\nStack Overflow! xD" << endl; } cout << z - z; }
int main() { max_rozmiar_stosu = 512; char c_a; int i_b, i_c; char c_d, c_e; short s_f; cout << static_cast < void *>( & c_a ) << " " << sizeof( c_a ) << "bajtow" << endl; cout << static_cast < void *>( & i_b ) << " " << sizeof( i_b ) << "bajtow" << endl; cout << static_cast < void *>( & i_c ) << " " << sizeof( i_c ) << "bajtow" << endl; cout << static_cast < void *>( & c_d ) << " " << sizeof( c_d ) << "bajtow" << endl; cout << static_cast < void *>( & c_e ) << " " << sizeof( c_e ) << "bajtow" << endl; cout << static_cast < void *>( & s_f ) << " " << sizeof( s_f ) << "bajtow" << endl; cout << "\nOdleglosc pomiedzy dwoma int: " <<( & i_b -& i_c ) * sizeof( i_b ); cout << "\nOdleglosc pomiedzy dwoma char: " <<( & c_d -& c_e ) * sizeof( c_d ); char pomocnicza_zmienna; poczatek =& pomocnicza_zmienna; cout << "\n\nAdres poczatku to: " << static_cast < void *>( poczatek ) << endl << endl; rekurencja(); cout << "\n\n"; return 0; }
Na ekranie wydrukowane zostanie: 0x22feaf 1bajtow 0x22fea8 4bajtow 0x22fea4 4bajtow 0x22fea3 1bajtow 0x22fea2 1bajtow 0x22fea0 2bajtow
Odleglosc pomiedzy dwoma int: 4 Odleglosc pomiedzy dwoma char: 1
Adres poczatku to: 0x22fe9f
Aktualny Rozmiar Stosu: 108 Aktualny Rozmiar Stosu: 172 Aktualny Rozmiar Stosu: 236 Aktualny Rozmiar Stosu: 300 Aktualny Rozmiar Stosu: 364 Aktualny Rozmiar Stosu: 428 Aktualny Rozmiar Stosu: 492 Aktualny Rozmiar Stosu: 556
Stack Overflow! xD 00000000
Zgodnie z powyższym obrazkiem, stos jest budowany tuż za pamięcią main. Dlatego pobieram sobie adres ostatniej zmiennej w main i ustawiam ją jako początek stosu. Tak pi razy drzwi. Następnie wywołuję funkcję rekurencyjną, która za każdym razem tworzy 5 zmiennych lokalnych typu int (a,b,c,z oraz AktualnyRozmiar). Reszta (d,e,f,g,h) jest automatycznie optymalizowana przez kompilator. Wnioski: W aktualnej konfiguracji stos przyrasta z każdą iteracją o 64B. Program wrzuca na stos po 32+n*16 bajtów danych. Czyli w tej chwili trzeba dodać 3x int, żeby zamiast 64B wrzucał po 80B. A następnie trzeba dodać 4x int, żeby zamiast 80B wrzucał 96B, itd. Czyli jakbym nie tworzył żadnych zmiennych lokalnych w tej funkcji referencyjnej to by dorzucał po 32B. Moje pytanie: czym są te 32B? adres powrotu funkcji tyle zajmuje? |
|
pekfos |
» 2013-07-18 20:47:19 z - z może być zoptymalizowane do zera, a używanie niezainicjalizowanych zmiennych to UB, więc tym bardziej kompilator ma prawo zrobić to inaczej ;) |
|
» 2013-07-18 20:56:18 Chodziło mi o najszybszy sposób, żeby mój kompilator nie wyrzucał ostrzeżeń. I nie wyrzuca. Ale, żeby nie było dodałem inicjalizację zmiennych a = b = c = d = e = f = g = h = 1; oraz wypisywanie przed wyjściem z rekurencji zmieniłem na cout << z; . Wynik jest taki sam, tylko że teraz zamiast kilku zer jest kilka trójek w ostatniej linijce. Nie przekazuję do funkcji żadnych parametrów, więc tylko adres powrotu jest odkładany na stosie? (poza zmiennymi lokalnymi?) P.S. Właśnie do tego kilka postów wcześniej potrzebowałem czegoś co odczytuje adres wierzchołka stosu. Ale widać, da się to zasymulować jak wyżej (o ile to jest dobrze:D). |
|
1 « 2 » |