Problem z zadaniem lekcja 19 kompilacja
Ostatnio zmodyfikowano 2013-07-26 18:43
Ven_64 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z zadaniem lekcja 19 kompilacja » 2013-07-26 18:39:03 Witam. Jakiś czas temu zacząłem uczyć się programowania z waszego kursu, i o ile z każdzym zadaniem dawałem sobie rade, to z tym za nic poradzić sobie nie mogę. Póki co mam taki kod: #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> using namespace std; int losowanie( int od, int zakres, int liczby[] ) { int K = 0; do { int liczby[ K ] =( rand() % zakres ) + od; K++; } while( K < 999 ); } int sumowanie( int liczby[] ) { int wynik; int K = 1; wynik = liczby[ 0 ]; do { wynik = wynik + liczby[ K ]; K++; } while( K < 999 ); return wynik; } int wypisywanie( int liczby[] ) { int K = 0; do { cout << liczby[ K ]; K++; } while( K < 999 ); } int main() { srand( time( NULL ) ); int liczby[ 999 ]; losowanie( 4, 7, liczby ); sumowanie( liczby ); wypisywanie( liczby ); cout << sumowanie(); } I takie błędy: Compiling: C:\Users\PC\Documents\zadanko podejscie2.cpp C:\Users\PC\Documents\zadanko podejscie2.cpp: In function 'int losowanie(int, int, int*)': C:\Users\PC\Documents\zadanko podejscie2.cpp:10: error: variable-sized object 'liczby' may not be initialized C:\Users\PC\Documents\zadanko podejscie2.cpp: In function 'int main()': C:\Users\PC\Documents\zadanko podejscie2.cpp:14: error: too few arguments to function 'int sumowanie(int*)' C:\Users\PC\Documents\zadanko podejscie2.cpp:42: error: at this point in file Process terminated with status 1 (0 minutes, 1 seconds) 3 errors, 0 warnings Proszę o pomoc i wyjaśnienie błędów. |
|
pekfos |
» 2013-07-26 18:43:09 int liczby[ K ] =( rand() % zakres ) + od;
|
Wywal te int. To nie odwołanie do istniejącej tablicy, tylko tworzenie nowej. Dodatkowo źle liczysz sumę (sumujesz pierwszy element 2 razy). |
|
« 1 » |